szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tengerfenékről szivárog az édesvíz, a tó az utolsó jégkorszakban keletkezhetett.

Norvég kutatók édesvízi tavat találtak a Norvég-tengerben, a tó valószínűleg az utolsó jégkorszakban, mintegy húszezer éve keletkezhetett – adta hírül kedden az NRK közszolgálati rádió.

A norvég geológiai szolgálat kutatói az ország északnyugati partvidéke mentén elterülő Lofoten-szigetek térségében bukkantak rá az édesvízi tóra 900 méter mélyen a tengerben, amikor a metángáz-kibocsátást vizsgálták a tengerfenéken. A felfedezés alapján a szakemberek feltételezik, hogy Norvégiának több nagy édesvízi tárolója lehet a tenger mélyén lévő üledék alatt – közölték a rádióban.

"Édesvíz szivárgott a tengerfenékről. Nagyon meglepő volt számunkra" – mondta Hung Vej-li tengeri geológus. Az édesvízi üreg a tengerfenék alatt mintegy egy kilométerre lehet, pontos nagyságát még nem ismerik a szakemberek.

"Ez a víz fontos tápanyagokat és vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek táplálhatják a különféle életformákat a tenger mélyén. Pozitív lehet a halak számára is" – tette hozzá a geológus.

Elmondta, hogy hallott olyan halászokról, akik Norvégia északi Nordland megyéjénél olyan édesvízre bukkantak a tengerben, amelyből kávét is tudtak főzni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!