szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy független szegedi fejlesztőstúdió készítette el a teljes magyarországi vasúti menetrendet tartalmazó chatbotot. A Viber üzemeltetőinek megtetszett a megoldás, így most – egy matricacsomaggal megtoldva – beemelték azt az itthon is népszerű üzenetküldő alkalmazásba.

A Sihuhu nevű chatbotot közel két évvel ezelőtt, a MÁV támogatása nélkül, saját költségén fejlesztette le a szegedi RoboRobo., hogy segítse a vonattal utazók mindennapjait. Az általunk is bemutatott menetrend-információs megoldás azóta elérhető Facebook Messengeren, semmit nem kell hozzá külön telepíteni, egyszerűen csak rá kell kérdezni a menetrendre.

A szegedi szoftvercég közleménye szerint a Viber felfigyelt a csapat kezdeményezésére, és a nemzetközi együttműködés eredményeként a Sihuhu bot most már Viberen is elérhető. Aki szeretné kipróbálni a Viberban Sihuhut, annak nincs más dolga, mint – viberes eszközén – erre a linkre kattintani, vagy kikeresni az appon belül.

A Sihuhu chatbot megérti például, ha két településnevet írunk be (pl. "Szeged - Budapest"), a rövidítéseket is tudja értelmezni ("Bp, Kecskemét"), képes kilistázni a legközelebbi vonatokat ("Győr - Nyíregyháza legközelebb”), illetve ért a szavunkból akkor is, ha nincs kedvünk átszállni ("Békéscsaba, Vésztő átszállás nélkül"). Minden vonatút rendelkezik saját útinformációs adatlappal, amely lementhető a Viberen belül vagy átküldhető másoknak is.

©

A Sihuhu viberes megjelenésének alkalmából az üzenetküldő alkalmazás felhasználói egy magyar nyelvű, nyári matricacsomagot is kapnak. Külön felhívnánk a figyelmet a pakk első matricájára, illetve annak vélt vagy valós összefüggéseire a nyáron egyszer-egyszer előforduló légkondícionáló nélküli vonatozással.

©

Ha máskor is tudni szeretne a Viber új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!