szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár hete, hogy együttműködést kötött a grafikus kártyáiról is ismert AMD-vel a Samsung. Most már azt is tudni, mikor számíthatunk az első ilyen komponenssel szerelt készülékekre.

A Samsungra nem jellemző, hogy csak ülne a babérjain, hiszen rendszerint új fejlesztésekkel igyekszik izgalmasabbá tenni készülékeit. Hogy ezek mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, már más kérdés, a próbálkozás viszont dicséretes.

Ilyen próbálkozásokból több is történt az évek során, most pedig itt egy újabb: a dél-koreai cég júniusban – mindenki meglepetésre – bejelentette: partnerségre lépnek a számítógépes processzorok és nagy teljesítményű grafikus kártyák terén is érdekelt AMD-vel.

Túl sok újdonságra azóta sem derült fény, a Samsung második negyedéves pénzügyi eredményeinek ismertetésekor azonban elhangzott: a két vállalat munkájának első gyümölcse már 2021-ben bemutatkozhat. És hogy pontosan miről van szó? Olyan videovezérlőkről, melyekben az AMD Radeon technológiája szolgáltatja az erőt. A Samsung eszközeiben az ARM Mali chipjei látják el ezt a feladatot, de ezek a komponensek rendszerint el-elmaradnak a nagy riválisok fejlesztéseitől.

Az AMD-vel kötött egyezség más okból is fontos a Samsung a számára: a telefonok grafikai képességei még nagyon messze állnak egy számítógépétől, de ha a munka eredményes lesz, úgy a dél-koreai gyártó hatalmas előrelépést könyvelhet el ezen a téren. A partnerség azért is izgalmas, mert a fejlesztésre váró újdonságok az RDNA grafikus architektúrán, az AMD legfejlettebb technológiáján alapszanak majd. Ezeket eleve nagyobb igénybevételre tervezték, ami egyet jelent a nagyobb teljesítménnyel is.

A konkrétumokat illetően nehéz bármit is említeni, az azonban biztosnak látszik, hogy a Samsung nem egyetlen termékkategóriát kíván felrázni az AMD-vel közös fejlesztéseivel: mobiloknál és táblagépeknél is minőségibb grafikára számíthatnak majd a felhasználók. Ezek legkorábbi üdvöskéje (legalábbis a telefonok esetében) a Galaxy S12 lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról