szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár a 44 km/h-s sebességet is elérheti annak a növénynek a magja, ami egy összetett folyamat következtében "lökődik ki" a tokjából.

Puskagolyóként hasítanak a levegőben a kínai varázsmogyoró (Hamamelis mollis) magjai – állapították meg a délnyugat-németországi Albert Ludwig Egyetem kutatói, akik elsőként dokumentálták részletesen a növény magjainak szétterjedését.

A Journal of the Royal Society Interface című tudományos lapban publikált eredmények szerint a kínai varázsmogyoró magjai nem "robbanással" kerülnek a környezetbe, hanem a magokat egy fás tok veszi körül, amely idővel kiszárad, összezsugorodik és deformálódik, aminek eredményeként a mag végül hatalmas erővel kilökődik a levegőbe.

A kutatók számításai szerint a magok akár 18 méterre is eljutnak a kilökődést követően.

©

A kilökődött mag akár 20 ezernél is több fordulatot képes megtenni egyetlen perc alatt, és maximális sebessége 12,3 méter másodpercenként, ami óránként 44,3 kilométert jelent.

Ez az összetett természeti jelenség segíti a növény magjainak hatékony szétszóródását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Nem érdekel a pénz - mondta Leslie Mandoki a neki jutott állami milliárdokról

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás