szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddiginél jóval "igazsásgosabb" lett az a mesterséges intelligencián alapuló mammográfiai vizsgálat, amit a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei dolgoztak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a mellrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében. Évente mintegy 2,1 millió nőt érint (világszerte), és szintén ez okozza a legtöbb halálesetet a rákos megbetegedések közül. 2018-ban a becsélsek szerint nagyjából 627 ezer nő halt meg emlőrákban, ami a nők esetében a rákos halálesetek 15 százalékát teszi ki. Ahhoz, hogy a betegség minél nagyobb eséllyel gyógyítható legyen, a diagnózis minél korábbi felállítására van szükség. Ebben segíthet most a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) komputertudomány és mesterséges intelligencia (CSAIL) részlegének legújabb fejlesztése.

A szakemberek egy olyan, a mélytanuláson alapuló mesterséges intelligenciát hoztak létre, ami képes az emlőrákot a kialakulása előtt akár öt évvel is jelezni. Az MIT CSAIL kutatóinak fejlesztése jóval pontosabb lehet a korábbi, hasonló projektekben kidolgozott modellekhez képest, mert igyekeztek kiküszöbölni az azokban előforduló torzításokat.

©

Sok esetben a számítások alapját jelentő adatok túlnyomó része a fehér betegpopulációtól származott, holott a fekete nők 42 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg az emlőrák következtében, mint fehér társaik. Éppen ezért a mostani modellt úgy tervezték meg, hogy a mesterséges intelligencia ugyanolyan pontosan tudjon "jósolni" a fehér és a fekete bőrszínű betegek esetében is. A kutatók a rendszert már eleve erre alapozva tervezték meg, mert úgy látták, a kisebbségek "nincsenek jelen" a mélytanuló modellek kialakításában.

A szoftvert a mammográfiai eredmények és a betegség kimenetelének adataival kezdték el "tanítani". A gép több mint 60 ezer beteg több mint 90 ezer mammográfiai felvételét nézte át, majd próbált meg valamilyen összefüggést találni az adatok között.

A projekt célja, hogy segítségen a diagnózis felállításában és a terápia mielőbbi megkezdésében.

Ha értesülni szeretne az orvostudomány újabb eredményeiről, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál