szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Counterpoint új kutatása szerint a nagyobb gyártók közül a Nokia frissíti leggyorsabban eszközeit a legújabb Androidra.

Ha globálisan nézzük, a Nokia a leggyorsabb a piacon, amelyik hozzáférhetővé teszi a friss oprendszert felhasználói számára. A vállalat sok telefonja már jelenleg is Android Pie rendszerrel működik, vagy legalábbis a gyártó kiadta a frissítést hozzá. Mindez a Counterpoint legfrissebb kutatásából derül ki. A társaság 10 legnagyobb mobilgyártót vizsgálta.

A Nokia és a Lenovo kivételével ebben a tekintetben a többi gyártó elég gyengén teljesített. Ez azért is aggasztó, mert a felhasználók új készülékvásárlási ritmusa lassul, egyre tovább használják készülékeiket. Emellett viszont hajlandók valamivel többet fizetni az új modellért, amikor úgy határoznak, hogy lecserélik a régit. A csúcskészülékek csereperiódusa világszerte növekszik, igaz ez Kínára, Európára, ahogy az Amerikai Egyesült Államokra is. Mostanra az átlagos készüléktartási idő eléri a 30 hónapot.

©

Mindezek miatt különösen fontos, hogy a készülékeket támogassa a gyártó és szoftveres, illetve biztonsági frissítéseket adjon ki rendszeresen, hogy a fogyasztók a teljes életciklus alatt megfelelő teljesítményt és biztonságot élvezhessenek. Azok a gyártók, amelyek nem figyelnek a terméktámogatásra, amikor megtervezik az adott modellek életútját, könnyen vásárlókat veszthetnek.

„Az operációs rendszerekkel és a biztonsággal összefüggő frissítések relatív kis figyelmet kapnak az androidos okostelefonok esetében. Az iparági felmérésünk során azt tapasztaltuk, hogy csak néhány gyártó számára fontos ez a terület. Ezzel együtt jár az is, hogy mivel a gyártók nem foglalkoznak túl sokat a témával, a fogyasztók érdeklődése is alacsony marad. Olyannyira, a kutatásunk rámutatott arra is, hogy ez nem volt benne a top 10 elvárásban, melyek a legfontosabbnak számítanak a fogyasztók körében” – mondta a kutatás eredményeiről Peter Richardson, a Counterpoint kutatási igazgatója.

„A fentiek fényében nem túl meglepő, hogy a top gyártók elég kevés energiát ölnek a rendszeres frissítésekbe és a hibajavításokba, miközben ez egy kritikus eleme az okostelefonok folyamatos, biztonságos használatának. Sok olyan alapvető dolog, mint az akkumulátor üzemideje, a processzor, a kamera, vagy éppen a memória szoros összefüggésben áll az operációs rendszer teljesítményével. Álláspontunk szerint ez egy fontos szempont a fogyasztói élmények szempontjából, és ezt szélesebb körben fel kellene ismerni” – tette hozzá.

A 2018. harmadik negyedévétől kezdődően kiadott okostelefonok piacát nézve a top 10 gyártó közül a Nokia vezet 96 százalékkal, azaz a készülékeik ekkora hányadán fut a legfrissebb Android, a Pie – vagy legalábbis a gyártó kiadta a frissítést. Őket követi a Samsung 89 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Xiaomi áll 84 százalékkal. A Xiaomi egyébként is jól áll a középkategóriás telefonok piacán, a készülékek jelentős része már a legfrissebb Androiddal érkezett.

©

Pathak azt is hozzátette: „Sok tényező játszik szerepet egy szoftverfrissítésben. Néhány márka azonban lényegesen többet tesz az átlagnál azért, hogy a lehető leggyorsabban kiadja a legújabb Android-verziókat az összes készülékére. Csak néhány márka van ma a piacon, akiknek fontos, hogy mindig a lehető legújabb Android fusson a készülékeiken. A Nokia volt a leggyorsabb márka ebben a tekintetben, hiszen a teljes portfóliójuk 94 százaléka egy éven belül frissült a legújabb Android verzió kiadásához képest.

Tarun Path, a Counterpoint társigazgatója szerint jellemzően a drágább modellek kapják meg elsőként a frissítéseket, de a legújabb, legmegbízhatóbb szoftver igénye ugyanolyan fontos a közép- és alsókategóriás termékek esetében is, mint a csúcskészülékeknél. A Counterpoint kutatásában éppen ezért a gyártók teljesítményét árkategóriák alapján is vizsgálták. Ez az elemzés ismét a Nokiát hozta ki győztesnek.

A Xiaomi és a Lenovo szintén jól szerepelt, míg a „leglustábbnak” az Alcatel és a hazánkban kevésbé ismert Tecno bizonyult. Abbilash Kumar, a Counterpoint kutatási elemzője szerint ez leginkább azért lehet, mert ezeknek a márkáknak széles portfóliója van, az egyes modellek életciklusa pedig rövid. A termékeik gyakran a megjelenéstől kezdve alig hat hónapot élnek, ami azt jelenti, hogy kevésbé éri meg hosszú távú frissítéseket biztosítani hozzájuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Tech

Kivár a Huawei az Android lecserélésével

További haladékot kapott az Egyesült Államoktól a Huawei, talán ez is közrejátszik abban, hogy nyugodtan késleltetheti saját operációs rendszerének bevetését.

Kicserélik a Déli pályaudvar repedezett üvegfalát

Kicserélik a Déli pályaudvar repedezett üvegfalát

31 ezer forintot kell fizetni ebben a játékban, hogy egy sárkány kerüljön a fegyver helyére

31 ezer forintot kell fizetni ebben a játékban, hogy egy sárkány kerüljön a fegyver helyére

Sötét módot kap a Google Dokumentumok, a Táblázatok és a Diák

Sötét módot kap a Google Dokumentumok, a Táblázatok és a Diák