szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét zöld utat kapott egy Lenovo-szabadalom, és nagy a valószínűsége, hogy ilyen lesz az állítólag még idén, de legkésőbb 2020 elején megérkező összehajtható Motorola RAZR.

Frissített a Lenovo korábbi szabadalmán, és egy picit eltér attól újabb elképzelése az összehajtható RAZR telefonról. Ezt a szabadalmat még tavaly márciusban nyújtotta be „rugalmas elektronikus eszköz” címmel, és most megjelent az amerikai szabadalmi hivatal (USPTO) adatbázisában, és felkerült a WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) globális tervezési adatbázisába is.

A szabadalom – írja a LetsGoDigital – 14 vázlatot tartalmaz egy kagyló-kialakítású összecsukható telefonról. Teljesen kinyitott állapotban a készüléknek hosszúkás kijelzője lesz, összehajtva viszont jóval kompaktabb méretűvé válik. A telefon hátsó felülete bordás műanyag lenne – ez felülírna egy korábbi, ennél bonyolultabb megoldást mutató szabadalmat, ahol a hátoldalon is volt egy másodlagos kijelző.

©

A készüléknek – ismét csak eltérően a korábbi szabadalomtól – nem egy, hanem két csuklópántja van, ezek lehetővé teszik, hogy a kijelző adott részei legyenek láthatók. Úgy is lehet hajtani a telefont, hogy csak a képernyő kis felső része látszódjon, viszont ha az alsó hajtásvonalat használják, jóval nagyobb rész válik láthatóvá. A lekerekített telefon meglehetősen vékony, és a keretei is kicsik. A felső keretben kapna helyet a szelfikamera és az egyik hangszóró, a másik az alsó keretbe kerülne. A hátoldali – egyetlen – kamera mellé egy ujjlenyomat-olvasó is csatlakozik. Ebben a telefonban tehát összesen csak kamera lenne, ami elég szerény a Samsung Galaxy Fold hat, vagy a Huawei Mate X négy kamerájához viszonyítva.

A LetsGoDigital úgy tudja, hogy az összehajtható Motorola RAZR még az év végén megjelenik Európában, de legkésőbb 2020 elején bemutatják. Az ára 1500 euró (a jelenlegi forint-árfolyam mellett nagyjából 500 ezer forintnak megfelelő összeg) lenne, ami nem kevés, de még így is a legolcsóbb az összehajtható telefonok között (leszámítva persze a Royole Flexpait). Az olcsóbb ár magyarázata, hogy a Motorola-telefon inkább a középkategóriás és nem a csúcskategóriás telefonokra hajaz.

Ha érdeklik a legizgalmasabb új telefonok, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!