szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Várakozáson felüli a kereslet az iPhone 11 iránt. Ez egyrészt nagyon jó hír az Apple-nek, de banki elemzők a hátulütőjére is figyelmeztetnek.

Nem lett végül igazuk azoknak, akik azt jósolták, nem fogynak majd jól az idei iPhone-ok. Az előrendelés és az értékesítés első napjai ugyanis óriási érdeklődést és vásárlási kedvet mutatnak, leginkább a legolcsóbb modell, az iPhone 11 viszonylatában. (Ez persze valahol érthető, hiszen az iPhone XR utódjának szánt készülék árát – meglepő módon – az elődnél alacsonyabbra lőtte be az Apple.)

Első olvasatban ez igazán jó hírnek tűnik, azonban van egy nem várt hátulütője is ennek a nem várt keresletnek. A Deutsche Bank elemzői szerint – akiket a Bloomberg idéz – az a tény¸hogy sokan választják az idei legolcsóbb iPhone-ot, lenyomja az ASP-t, azaz az iPhone aktuális átlagos eladási árát (average selling price). Olyannyira, hogy ez a 2020-as pénzügyi évre akár hatszázalékos csökkenést is jelenthet az Apple számára.

©

Az elemzők szerint az iPhone 11 jó eladási számai, továbbá az iPhone 8 és iPhone 8 Plus iránti kereslet azt eredményezheti, hogy így együttesen az iPhone-eladások 40 százalékát tehetik ki jövőre. Az pedig, hogy az olcsóbb iPhone-ok ennyire sikeresek, egyúttal azt is jelenti, hogy teret vesznek el a prémium modellek (iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max) elöl. Azt azért az elemzők is megjegyzik, hogy egyelőre még nem világos, hogy fennmarad-e hosszú távon is az erős kereslet az iPhone 11 iránt.

[Nagy változás jöhet az iPhone-oknál, új formát kaphatnak jövőre]

Ráadásul a legutóbbi hírek szerint egy másik, még olcsóbb iPhone-on is dolgozik az Apple. Az iPhone SE 2 megjelenését jövő tavaszra várják. Ez a modell csak 400 dollárba kerülhet, ami tovább ronthatja az iPhone átlagos értékesítési árát.

Ha érdeklik az iPhone-os hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül