szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs túl régóta velünk, ma már mégis alapvető dologként tekintünk rá, sokan pedig élni sem tudnának nélküle. 20 éves lett Wi-Fi.

1999-ben több technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) szervezetet. Ugyanazon évben, szeptember 30-án kereskedelmi forgalomba kerültek az első eszközök, amelyek a 802.11b vezeték nélküli LAN szabvány alapján működtek. Ezzel megkezdődött a vezeték nélküli hálózatok, más néven a Wi-Fi korszaka.

Az elmúlt két évtizedben a vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációival találkozhattunk, köztük az ígéretes Wi-Fi 6-tal. Az újabb szabvány sebességbéli és egyéb előnyeiről korábban már részletesen írtunk. Ha megmutatjuk, mivel jobb a mostani wifinél, jó eséllyel otthonra is akar majd belőle.

“Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológiája a Wi-Fi. Olyan helyeken is biztosítja az internetelérést, ahol erre korábban nem volt lehetőség. A Wi-Fi hálózatok új szintre emelték a mobilitást és mindennapjaink részévé váltak. A „mi a Wi-Fi kód?” kérdés valószínűleg az egyik leggyakrabban feltett kérdés napjainkban. Az üzleti életben az új generációs Wi-Fi 6 az 5G hálózatokkal kiegészülve új lehetőségek egész sorát nyitja meg és fontos szerepet játszik a szervezetek digitalizációjában” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezetője.

A Wi-Fi 20. születésnapja alkalmából a Cisco összegyűjtötte a legfontosabb mérföldköveket az elmúlt két évtizedből a technológia fejlődéséről és a felhasználókra gyakorolt hatásairól. Ezeket alább olvashatja:

 1. 1971: A wifi születése: A Hawaii Egyetemen megalkották az ALOHAnet nevű hálózati rendszert, amely lehetővé tette a vezeték nélküli kommunikáció továbbfejlesztését.
 2. 1997: Megjelent a 802.11-as szabvány első verziója, amely maximum 2 Mbps sebességre volt képes.
 3. 1999: Létrejött a WECA. Fél tucat technológiai cég, köztük a később a Cisco által felvásárolt Aironet, megalapították a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) szervezetet. 2002-től a WECA új néven, Wi-Fi Alliance-ként folytatta a munkát.
 4. 1999: Megjelent az első ‘Wi-Fi szabvány’. A 802.11b szabvány volt az első, már ’Wi-Fi’ néven ismert szabvány. A 802.11-nél könnyebben használható és magasabb sebességet nyújtó 802.11b szabvány megjelenését sokan tekintik a wifi igazi kezdetének.
 5. 1999/2000: Forgalomba kerültek az első 802.11b eszközök. Egyre több kereskedelmi forgalomban kapható eszközben, például laptopokban is elkezdett megjelenni a beépített Wi-Fi antenna.
 6. 2002: A Cisco elindította Compatible eXtensions ingyenes licensz programját, amely lehetővé tette más szolgáltatók Wi-Fi termékeinek alkalmazását a Cisco vezeték nélküli hálózatokon.
 7. 2004: Felszállt az első kereskedelmi légi járat, amely már vezeték nélküli hozzáférést biztosított az utasok számára.
 8. 2005: A Wi-Fi szó külön szócikket kapott a Merriam-Webster szótárban.
 9. 2009: Bevezették az új 802.11n, más néven a Wi-Fi 4 szabványt, amely a MIMO technológia által garantált magasabb átviteli sebesség révén több antennával nagyobb adatfolyamot tett lehetővé. A maximális átviteli sebesség közel kilencszeresére növekedett (54 Mbps vs. 450 Mbps).
 10. 2010: Az Aironet 3500 Access Point széria részeként bevezetett Cisco CleanAir technológia képes volt automatikusan azonosítani, illetve diagramokon és térképes nézetben ábrázolni a rádióinterferenciát, meghatározni a probléma forrását és más, kevésbé zsúfolt csatornákra terelni a felhasználókat.
 11. 2011: A Wi-Fi hotspotok száma világszerte meghaladja az egymilliót.
 12. 2012: Világszerte a háztartások negyedében megtalálható a Wi-Fi.
 13. 2013: A 802.11ac szabvány elérte az 1 Gbps sebességet.
 14. 2015: Az IDC piackutató cég kutatásában azt vizsgálta, hogy mi az a dolog, ami nélkül az emberek nem tudnának élni. A válaszadók 18 százaléka első helyen jelölte meg a Wi-Fi-t, így az összességében az élelmiszerek mögött második helyen végzett. A szex (10%), a tévénézés (8%) és az alkoholfogyasztás (4%) a Wi-Fi mögé szorultak.
 15. 2018: A Wi-Fi technológia globális gazdasági értéke meghaladta a 2 billió dollárt.
 16. 2018: A Wi-Fi eszközök száma meghaladta a 13 milliárdot, vagyis világszerte mindenkire közel 2 Wi-Fi eszköz jut.
 17. 2019: Az új generációs Wi-Fi 6 már 5 Gbps sebességet biztosít. Az új szabvány az 5G-vel azonos technológiai alapokra épül, de a két technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. A Wi-Fi 6 előnyei közé tartozik, hogy kevésbé meríti le a kapcsolódó eszközök akkumulátorait és összességében sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt.
 18. 2021: A Cisco becslései szerint a hotspotok száma világszerte meghaladja az 500 milliót, ami a 10 évvel ezelőtti érték 500-szorosa.
 19. 2022: Előrejelzések szerint az átlagos Wi-Fi kapcsolat sebessége 2022-re eléri az 54,2 Mbps-ot, vagyis több mint duplájára növekszik a 2017-es 24,4 Mbps-hoz mérten.
 20. 2022: A Wi-Fi lesz a legfőbb internetes kapcsolódási pont. A Cisco előrejelzése szerint az internetes forgalom 59 százaléka ilyen hálózatokon keresztül zajlik majd.

Az Amazon szerint a Bluetooth, de még a wifi hatótávolsága is kicsi, a messze elérő 5G viszont túl sok energiát emészt fel és bonyolult, ezért egy újfajta technológiát fejlesztettek ki a vezeték nélküli kommunikációhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Amerikai technikára épülhetnek elektromos Hondák

Amerikai technikára épülhetnek elektromos Hondák

Ingyenesen hozzáférhetővé vált 12 nyelven 36 szótár, sok folyóirat és könyv az Akadémiai Kiadónál

Ingyenesen hozzáférhetővé vált 12 nyelven 36 szótár, sok folyóirat és könyv az Akadémiai Kiadónál

Koronavírus: 932-en haltak meg Spanyolországban

Koronavírus: 932-en haltak meg Spanyolországban