szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent az iTunes új verziója, amelyet most a windowsos felhasználóknak is érdemes mielőbb telepíteniük. A sürgetés oka a frissítés előtti változatban felfedezett sérülékenység, amelyre egy különösen problémás zsarolóvírus is ráharapott.

Néha az Apple rendszerében is előfordulhatnak a hibák, ezt pedig egy mostani eset is igazolja, noha a nem az iPhone-okban vagy a cég táblagépeiben keletkezett problémáról van szó: az iTunes windowsos változatában olyan sérülékenységet találtak, amelyet egy hírhedt zsarolóvírus is kinézett magának.

A Tech Lapse azt írja, az Apple már javította a gondot a szoftver új verziójának kiadásával, így a jelenlegi legfrissebb, 12.10.1-es iTunes már biztonságosan használható. Sokan azonban még nem frissítettek, ami a szakértők szerint komoly veszélyt jelent, hiszen a régebbi program nem tartalmazza az újjal érkezett védelmet.

Az iTunes-hoz tartozó Bonjour frissítési szolgáltatásban felfedezett sérülékenység az úgynevezett BitPaymer nevű zsarolóvírusnak képes utat nyitni. Azt, hogy a kártevő a hiba útján a számítógépekre kerülhet, még augusztusban fedezte fel a Morphisec Labs. A szakemberek már akkor hangsúlyozták, hogy rendkívül kifinomult támadásfajtáról van szó.

A zsarolóvírus a megfertőzött számítógépen titkosítja a felhasználó fájljait, a helyreállítást pedig csak akkor végzi el, ha a felhasználó a javításhoz kért váltságdíjat kifizeti. Erre 48 órát ad a számítógép tulajdonásának. A BitPaymer azért is veszélyes, mert vállalati környezetben is komoly fennakadásokat tud okozni.

Az iTunes frissítéséhez az Apple weboldala is segítséget nyújt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Itt vannak az iTunes meglepő számai

Az első naptári negyedév és a második pénzügyi negyedév végén az Apple megosztott néhány adatot az iTunes Store-ról (is).

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál