szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

“Óriási a felelősségünk, és a közelgő amerikai elnökválasztás miatt sem lankadhat a figyelmünk” – így fogalmazott Mark Zuckerberg, amikor újságírók kereszttüzében számolt be, milyen változtatásokkal készül jövőre a közösségi oldal. A cél, hogy ne ismétlődjön meg 2016.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Donald Trump amerikai elnök megválasztása előtt nagyon aktívvá váltak az orosz trollgyárak, melynek eredményeként durva propaganda söpört végig a közösségi oldalakon. Egy 2017-ben közölt jelentés szerint az Egyesült Államok Facebook-felhasználóinak több mint felét elérték a 2016-os elnökválasztási kampány során feladott (és orosz vonalon finanszírozott) hirdetések.

A történtek miatt a Facebooknak nagyon nehéz időszakot kellett átélnie, és ezen az sem segített, hogy évekkel az incidens után sem sikerült kisöpörni az oldalról azokat az álprofilokat és oldalakat, melyeket a választók befolyásolása miatt hoznak létre, gyakorlatilag folyamatosan. A közösségi oldal néhány hete Trumpot fényező ukrán fiókokat szüntetett meg, de erre csak azután került sor, hogy a tevékenységük gyanússá vált az adminoknak.

[Így működik a Facebookon az orosz propaganda – nézze meg a hirdetéseket, legközelebb talán ön is kiszúrja]

Mark Zuckerberg ennek ellenére úgy érzi, a hamarosan életbe lépő változtatásokkal sikerülhet elkerülni egy, a 2016-oshoz hasonló botránysorozatot. A közösségi oldal hosszú blogbejegyzésben vázolta terveit a jövővel kapcsolatban, melynek fő része a választásokban érintett fiókok nagyobb fokú védelme. Utóbbi a Facebook szerint nem csak a jelöltekre terjed majd ki, a stábtagokat is szemmel tartják.

A módosítások közé tartozik a politikai tartalmat közlő Facebook-oldalak ellenőrzése, és működésük átláthatóbbá tétele, valamint a fizetett hirdetések útján megjelenő posztok valóságtartalmának felülvizsgálata. Ennek eredményét a felhasználók is láthatják majd: ha egy poszt a harmadik fél általi ellenőrzések alapján fals információt terjeszt, úgy a Facebookon szürkés, kitakart háttérrel jelenik majd meg. A bejegyzést Zuckerbergék nem fogják törölni (azt már korábban elmondták, hogy miért), de egyértelműen jelzik, hogy a tartalom kamu. A módszert az Instagramra is kiterjesztik.

©

Érdekes lépés, hogy Zuckerbergék nem veszik el a lehetőséget a felhasználóktól, hogy egy kamugyanús cikket elolvassanak. A problémásnak bélyegzett bejegyzéseknél csupán egy figyelmeztetés áll majd, hogy a tartalom erősen sántít, de aki akarja, így is megnézheti. A közösségi oldal ezt azzal magyarázta, hogy az ő feladatuk a felhasználói visszaélések megakadályozása, törölni pedig csak azokat a posztokat fogják, melyek konkrét veszéllyel fenyegetnek.

Az NPR idézi Mark Zuckerberg szavait, aki szerint a világ sokat változott 2016 óta, de közben a Facebook is okosodott, és képes lett felismerni az újfajta kísérleteket, amelyeket a felhasználók befolyásolására hoztak létre. A csapat munkáját már egy több mint 40 szakértőből álló szervezet is segíti, ennek tagjai a média és az emberi jogok területén szerzett tapasztalatokkal is rendelkeznek. Nagy kérdés, hogy ezek után milyen eredményt érnek majd el Zuckerbergék, főleg, hogy egyszer maga a cégvezető fogalmazott úgy: a Facebook sem tud mindent megakadályozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Jelentették a Facebooknak a csalókat, cserébe őket tiltotta ki a rendszer

Különös probléma ütötte fel a fejét a Facebookon: miután a felhasználók jelentettek egy csalót a közösségi oldalon, a rendszer néhány órán belül kizárta őket, és visszalépni sem tudtak. A miértet egyelőre senki sem tudja, de volt, aki egy hónapig nem fért hozzá a fiókjához.

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?