szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kiállítás keretében most úgy lehet megnézni da Vinci Mona Lisa című festményét, ahogy korábban soha. A mutatvány a HTC és egy francia stúdió érdeme.

A párizsi Louvre sok érdekes tárlat helyszíne, de ezúttal még magasabbra tették a lécet: a festőlegendáról, Leonardo da Vinciről szóló kiállításukon most úgy lehet megnézni a Mona Lisát, ahogy korábban még nem, 3D-ben. A múzeum ehhez a HTC különleges sisakjait is biztosítja, ezeken át látni az életre keltett portrét.

Ez a Mona Lisa viszont nem a keretben mozog, az alkotók ugyanis egy székre ültették, így a látogatók – a már említett headsettel – közelebbről is megnézhetik. A látványt egy virtuális valóságra alapuló fejlesztésekkel foglalkozó párizsi stúdió, az Emissive készítette, de a munkához művészeti szakértőket is bevontak.

©

A Louvre közleménye szerint a mozgó Mona Lisa ideális arra, hogy a máig rejtélyes festményt és a rajta lévő alakot másfajta szemszögből is megcsodálhassák az érdeklődők. Az Emissive kurátorokat is felkért, hogy a nőt olyan körülmények közt tudják ábrázolni, amelyek közelítenek a valósághoz. A stúdió ennek megfelelően a portré hátterét is “bejárhatóvá” tette.

A Mona Lisa: Beyond the Glass címet viselő kiállítás jövő február 24-ig látogatható. A múzeumban tizenegy sisakot helyezett el a HTC és egy külön paravánt is felállított, ahonnan az érdeklődők – egymást nem zavarva – figyelhetik a jobbra-balra mozgó Mona Lisát. Aki nem jut el Párizsba, a HTC előfizetés szolgáltatásán, a Viveport Infinityn is hozzáférhet a különleges tartalomhoz, így azonban meg kell vásárolni otthonra a HTC VR-sisakját.

Idén tavasszal a Samsung is a Mona Lisával demonstrálta tudását: a deepfake technológiát és a mesterséges intelligenciát használták a nőalak megszólaltatásához.

Egy francia tudós pedig korábban 11 évet töltött a világ egyik legismertebb műalkotásának tanulmányozásával, egy különleges, fényvisszaverődésre épülő technológiát alkalmazva. A szakember rájött, hogy a a női portré mögött egy másik alak portréja található, melyet itt nézhet meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nézze meg a fotót, megfejtették a Mona Lisa titkát

Egy francia tudós 11 évet töltött a világ egyik legismertebb műalkotásának tanulmányozásával, egy különleges, fényvisszaverődésre épülő technológiát alkalmazva. A szakember néhány napja bejelentette, hogy a női portré mögött egy másik alak portréját találta meg, most pedig meg is mutatta azt.

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t