szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő év elején lép hatályba az az új törvény, ami megtiltja az olyan titkosítás használatát, ami "árthat a kínai államnak".

A kínai vezetés meglehetősen sajátosan értelmezi az állampolgárok védelmét – elég csak a mindent megfigyelő rendszerre gondolni – mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne foglalkoznának az információk titkosításával. A napokban egy olyan, 2020. január 1-jén hatályba lépő törvényt fogadtak el, amely mind a magán-, mind pedig az állami szereplők számára szabályozza a titkosítás használatát. Hogy pontosan mit tartalmaz majd a törvény, egyelőre nem tudni, a kritikus hangok szerint azonban az engedélyek kiadása nagyban függ majd attól, hogy az államnak kedves, vagy épp kevésbé kedves cég fejlesztéséről van-e szó.

A törvény előírja, hogy minden állami titok tárolását és küldését komoly titkosítással kell ellátni, azoknak a szervezeteknek pedig, amelyek a titkosításon dolgoznak, olyan rendszert kell létrehozniuk, amely garantálja ennek a titkosításnak a biztonságát.

A XinhuaNet beszámolója szerint az új intézkedés ösztönzi a magáncégek fejlesztéseit és a titkosítás használatát, ugyanakkor a szoftver értékesítése és használata "nem sértheti az állam biztonságát és a közérdeket" sem. A törvény büntetni fogja azokat, akik észlelik, de nem jelentik ezeket a veszélyeket, vagy olyan titkosítást használnak, ami nincs hitelesítve.

A jelenlegi törvények már eddig is büntették az államot "fenyegető" titkosítás használatát, most azonban már a jóváhagyásnál fennakadhat a rendszer szűrőjén a technológia. Mindezek alapján úgy tűnik, a titkosítás bizonyos szempontból felületes lesz, hiszen az állam számára továbbra is adott lesz a lehetőség, hogy ha akar, bele tudjon nézni bizonyos adatfolyamokba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Az apa férfi, az anya főz, a nemzeti feleségjelölt meg csalódottan ácsorog a karcagi focipályán

Az apa férfi, az anya főz, a nemzeti feleségjelölt meg csalódottan ácsorog a karcagi focipályán

Megakadályozza az új Firefox böngésző, hogy leskelődjenek a weboldalak

Megakadályozza az új Firefox böngésző, hogy leskelődjenek a weboldalak