szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtörtént az első, úgynevezett BlueKeep-támadás, melynek veszélye miatt korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség is figyelmeztetést adott ki. Az incidens ugyanakkor nem eredményezett globális fertőzöttséget.

Idén nyáron veszélyes sérülékenységre bukkantak a szakemberek a régebbi Windows-verziókban, amely miatt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) is arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy frissítsenek a rendszerükön.

A BlueKeep névre keresztelt hiba azért keltette fel a szakértők figyelmét, mert úgy vélték, legalább olyan veszélyes és pusztító lehet, mint a 2017-es WannaCry fertőzés volt. A hibát elsősorban a számítógép távoli elérését biztosító rendszerben lehet megtalálni, ezt a hackerek pedig kiskapuként használhatják a bejutáshoz – közölte akkor az NSA.

A Wired most arról ír, hogy regisztrálták az első ilyen támadáshullámot, de jó hír, hogy az mégsem volt olyan veszélyes, mint gondolták, és vírusszerű terjedés jeleit sem tapasztalni egyelőre. Ez a hozzáértők szerint mindenképp örömteli, habár a hatás így is érzékelhető: a fertőzött rendszerekre olyan kódokat telepítettek ismeretelenek, melyekkel kriptovaluták bányászatára tették azokat alkalmassá. Adatlopás ugyanakkor nem történt.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a veszély elhárult volna, egy kiberbiztonsággal foglalkozó cég, a Rendition InfoSec ugyanis azt mondja, a BlueKeep később még súlyos károkat okozhat. Az Errata Security augusztusban 735 ezer olyan számítógépről írt, amelyek megfertőzödhetnek az ártalmas kóddal. (Ez a szám azóta még több lett). A Microsoft természetesen készített javítást, de a legbiztonságosabb, ha valaki frissít valamely új rendszerkiadásra. A probléma egyébként hat Windows-verziót érint, köztük a Windows 7-et.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról