szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók azonosították a THC-tartalmú folyadékok egyik összetevőjét, amely méreg lehet a szervezet számára.

Nem sokkal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyáron kijelentette: az elektromos cigaretta káros, furcsa járvány ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban – sokan kerültek kórházba olyanok, akik e-cigarettát szívtak. A kutatók szeptemberre kezdték el sejteni, hogy mi okozhatta a különös megbetegedéseket, egy patológus pedig nemrég úgy nyilatkozott, égési sérülések nyomait találták e-cigarettát szívók tüdejében.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb közlése szerint most egy újabb lépéssel kerültek közelebb ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozhatta a megbetegedéseket. Mint mondják, az E-vitamin-acetát, amely a vizsgált 29 tüdőszövet mindegyikében jelen van, egy potenciálisan veszélyes méreganyag.

Az anyagot a folyadékok hígítására használják azokban a termékekben, amelyek THC-t is tartalmaznak. Emellett megtalálhatók még bizonyos élelmiszerekben és kozmetikumokban is. Az eddigi kutatások szerint a lenyelése vagy a bőrön keresztüli felszívódása nem okoz problémát, a letüdőzése viszont annál inkább. A belégzése ugyanis akadályozhatja a tüdő normál működését.

A vizsgált minták közül 23-ban THC, 16-ban pedig nikotin is jelen volt, ezek azonban nem tűnnek olyan anyagoknak, ami ilyesmit idézhetett volna elő.

[Döntsük el végre: az e-cigaretta egészségesebb vagy veszélyes?]

A CDC ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a megbetegedésekért és a halálozásokért nem lehet egyedül csak az említett összetevőt okolni, ebben számos más tényező is közrejátszhatott. A szakemberek tovább vizsgálódnak.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala