szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaspersky orosz kiberbiztonsági cég szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a stalkerware, vagyis a zaklatóvírus, amely mindent elkövet, hogy az áldozatul esett felhasználók kellemetlenül érezzék magukat.

A kémprogramok egy új kategóriájának, az úgynevezett stalkerware fokozódó terjedésére számít a következő időszakban a Kaspersky – derült ki a kiberbiztonsági cég Budapesten tartott médiaeseményén, ahol a kártevő működését is részletezték.

A stalkerware, magyarul zaklatóvírus nem összekeverendő a zsarolóvírusokkal, előbbi ugyanis nem foglyul ejti/zárolja a felhasználó adatait, épp ellenkezőleg: azok kiszivárogtatásával igyekszik sarokba szorítani az áldozatot.

A kártevő a Kaspersky szakértői szerint ugyanúgy alkalmas a közösségi médiás fotók, hang- és videofelvételek, illetve üzenetek ellopására.

A stalkerware veszélyességét jól mutatja, hogy nem egyetlen országra koncentrálódik: Indiában, Brazíliában, Németországban, Olaszországban, Mexikóban és Franciaországban is felbukkant már. Egy évvel korábban még közel 30 ezer felhasználót támadt be, idén pedig még többet, csaknem 40 ezer internetezőt. 

Az orosz kiberbiztonsági cég budapesti beszámolóján elhangzott az is, hogy a támadások mögött legtöbbször az ember áll, vagyis nem arról van szó, hogy a mesterséges intelligencia utat tört volna magának, hogy új és veszélyes vírusokat találjon ki.

A vállalat egy térképet is készített, amelyen az adott országra jellemző kártevőkről lehet informálódni, illetve milyen gondokkal szembesülnek épp a kiberbiztonsági szakemberek. A térkép arra is választ ad, melyek a legtöbbször megtámadott országok. A lista alapján Magyarország az 52. helyen áll, az első Oroszország.

[Kitaláltak egy új módszert a megfigyelésre az orosz hackerek, és nagyon nehéz kiszúrni]

A Kaspersky vizsgálata szerint a gyermekek ma már kétszer több időt töltenek netezéssel, mint amennyit szüleikkel kommunikálnak, a cég ezért nagy(obb) hangsúlyt fektet a kisebbek védelmére. "A net nem biztonságos, sok veszélyt rejt" – hangzott el a sajtóbeszélgetésen.

Az orosz cég képviselőinek elmondása szerint növekedtek a régióban, több országban átláthatósági központot nyitottak, az Oroszországon kívüli felhasználóik védelmét pedig egy zürichi központból irányítják. A cég több területen is képviselteti magát, együtt dolgoznak például az Europollal és az Interpollal, de a civil drónozást is igyekeznek biztonságosabbá tenni, továbbá hibavadász programot is üzemeltetnek.

A Kaspersky nemrég teljes rebranden ment keresztül, amely a vállalatait szoftvereit, arculatát, illetve logóját is érintette. A változtatás egy korábbi, az Európai Parlamentet is megjárt történet eredménye: „igazoltan rosszindulatúnak” minősítették a Kaspersky termékeit, továbbá orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal vádolták a céget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

100-ból 67 gyártó nem szól a hatóságoknak, ha adatbaj van

A Kaspersky új felmérése megállapította, hogy az ipari szervezetek kétharmada nem jelenti be a kiberbiztonsági incidenseket a szabályozó hatóságoknak. A kibervédelmi cég szerint bár a modern ipari-üzleti világban a megfelelőség nemcsak kulcsponti kérdés, hanem a beruházások mozgatórugója is, mégis számos tényező befolyásolja azt, hogy miként követik a vállalatok a megfelelőségi szabályokat.

Meglátogatta Orbán Viktort a Roszatom vezérigazgatója

Meglátogatta Orbán Viktort a Roszatom vezérigazgatója

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Szájer József lemondott a soproni díszpolgári címéről

Szájer József lemondott a soproni díszpolgári címéről