szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú évek óta zuhanórepülésben van a HIV/AIDS miatti halálesetek száma. A világ különböző tájain nem egyformán örülhetnek, Kelet-Európában például egyre többeket érint a járvány.

Tavaly 770 ezer HIV-fertőzött ember halt meg világszerte az AIDS-szel összefüggő okok miatt. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír, legalábbis az elmúlt évekhez képest. A historikus adatok alapján a Statista készítette el a grafikont, melyről gyorsan leolvasható, miért is lehet pozítív olvasata a tavalyi év összegzésének: a 2004-es tetőzés 1,7 millió áldozatot jelentett, azóta pedig lényegében folyamatosan csökken az AIDS-vonatkozású halálesetek száma.

©

Az AIDS elleni küzdelem eredményeit mutató egy szál adat mögött azonban vegyes kép rajzolódik ki. Az UNAIDS figyelmeztet rá, hogy több régióban megállt a csökkenés, sőt Kelet-Európában és Ázsiában például 2010 óta 29 százalékkal több a fertőzés.

[UNAIDS: „Megkongatjuk a vészharangokat”]

Az UNAIDS szerint a mára viszonylag jól kordáben tartható AIDS halálesetei mögött a kezelések és gyógyszerek nem elégséges rendelkezésre állása figyelhető meg. A vírus terjedésének globális megfékezésére további dollármilliárdokra lenne szükség világszerte az egészségügyi ellátórendszerekben.

[Tudományos áttörés: meggyógyították a második AIDS-es embert, aki rákos is volt]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobban van Böjte Csaba

Jobban van Böjte Csaba

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit