szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai tudósok szerint a tenger alatti adatkábeleket kiválóan lehetne használni szeizmométerként, az eljárással azonban egyelőre van egy kis probléma.

A világ tengereit és óceánjait valósággal behálózzák azok az adatkábelek, amelyek az információ áramlását biztosítják a világ különböző pontjai között. A Google, a Facebook és a Microsoft számos ilyet fektetett már le az elmúlt években, és jelenleg is zajlik ilyen építkezés. Az amerikai tudósok szerint azonban ezek a kábelek az adattovábbításon kívül egy másik, igen fontos dologra is jók lehetnek.

A Science című tudományos lapban jelent meg az a tanulmány, amelyet a Kaliforniai Egyetem, a Berkeley Lab, a Monterey Bay Aquarium Kutatóintézet, valamint a Rice Egyetem tudósai jegyeznek. Állításuk szerint a kábelek

a földrengések előrejelzéséhez is kiválóan használhatók lennének.

A Gizmodo beszámolója szerint a kutatók a Kalifornia partjánál a tengerbe 51 kilométerre benyúló kábelszakasz első 20 kilométerét vizsgálták meg (a képen ezt rózsaszínnel jelölték). A szakemberek lézerimpulzusok segítségével figyelnék a kábeleket körülvevő területek apró mozgását. Ilyet okozhatnak az óceán áramlatai, a felszínen dúló viharok, de a szeizmikus aktivitás is. Emiatt a vezeték megnyúlhat, ami feszültséget generálhat az optikai kábelekben – ennek mértékét pedig a tudósok a lézerimpulzusok segítségével mérnék meg.

©

A módszerrel a kábel nagyjából két méteres szakasza mérhető le, vagyis összesen 10 ezer ilyen egység kellene ahhoz, hogy a 20 kilométeres szakaszt ellenőrizni tudják a tudósok.

A tesztek során a kutatók képesek voltak egy, a mérőponttól 45 kilométerre lévő, 3,4 erősségű földrengés detektálására, de eddig nem észlelt törésvonalakat is sikerült azonosítaniuk.

Jelenleg azon dolgoznak a kutatók, hogy hogyan lehetne ezt a megoldást átültetni a gyakorlatba. A tesztet ugyanis csak a kábel karbantartásakor tudták elvégezni, különben zavarták volna az adatfolyamot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit