szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Qualcomm 3D Sonic Max nevű fejlesztése nem csak nagyobb felületen olvas, egyidőben akár két ujjat is azonosít.

Bár az ujjlenyomat általi ellenőrzés nagyobb fokú védelmet nyújt, mint a hagyományos jelkód, ezt sem lehetetlen átverni. Erre már többször láthattunk példát. A Qualcomm most olyan újdonsággal állt elő, amely a cég szerint sokkal biztonságosabb, mint az eddig alkalmazott változatok.

A 3D Sonic Max nevű fejlesztés ugyanis egyszerre akár két ujjlenyomattal is elboldogul. A felület, amely az ujja(ka)t vizsgálja, sokkal nagyobb, ami két szempontból is előnyös: az azonosítás pontosabban végezhető, a minta pedig nagyobb méretben rögzíthető, ami természetesen a feltörés esélyét is csökkenti.

A 3D Sonic Max a Qualcomm ugyanilyen elven működő ötletének, a 3D Sonic Sensor továbbfejlesztett változata. Utóbbi megoldást éppen egy éve mutatta be a processzorairól is ismert vállalat. Az olvasó érdekessége, hogy ultrahangra, illetve a felhasználó ujjáról visszaverődő hanghullámokra épít, így pedig folyadékok, például a víz sem jelent neki akadályt.

©

A szenzorral mindezek ellenére akadtak problémák, de a tervezők állítják: a most bemutatott, második generációs változatban ezeket mind orvosolták.

A CNET-nek nyilatkozó Qualcomm-illetékes szerint a szakembereknek a kijelzővédő fóliákból adódó problémákon is sikerült úrrá lenniük. Ez a gond a Samsung Galaxy S10-es és Note10-es mobiljait érintette, kiderült ugyanis, hogy ha olcsó(bb) fólia van a telefon képernyőjén, az ujjlenyomat-olvasó nem úgy viselkedik, ahogy azt elvárnánk tőle.

A The Verge megjegyzi, bár a Qualcomm fejlesztése modernebbnek tűnik elődjénél, az olvasás sebessége nem változott.

Az új szenzor a jövőre, vagyis 2020-ban megjelenő készülékekben debütálhat. A szenzort a kijelző alá, de a mobil hátlapjára is be lehet építeni. Azt még nem tudni, mely gyártók fogják alkalmazni, de valószínű, hogy az új Galaxy S11-ben már ez a megoldás dolgozik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Valami újjal állna elő az Android atyja

Újra hallani az Essentialról, a cégről, amelyet Andy Rubin alapított, és amelynek első telefonja nem váltotta be igazán a hozzá fűzött reményeket. Most egy újabb eszközön dolgoznak, amelyik a korai tesztelési fázisában tart, azonban véletlenül kiszivárgott néhány információ róla.