szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple szerint szükség van rá, hogy az iPhone folyamatosan figyelje a felhasználók tartózkodási helyét, de állítják, az adatokat csupán a készülék kezeli, nem távoli szerverek.

Néhány napja az iOS 13-ban talált igen aggasztó hibát tárta a nyilvánosság elé Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő. Kiderült, az iPhone 11 Pro készüléke akkor is gyűjtötte a tartózkodási adatait, ha letiltotta a készüléken a Helymeghatározás opciót. Az Apple akkor úgy nyilatkozott, hogy ez igazából nem hiba, az operációs rendszernek ugyanis vannak olyan részei, amelyeknek szükségük van a pozíciót meghatározó adatokra, ezekhez pedig nem rendeltek külön gombot, így letiltani/kikapcsolni sem lehet őket.

A cupertinói cég most a TechCrunch-nak magyarázta el, miről is van szó pontosan. Ezek szerint az újabb iPhone-ok – mint az iPhone 11 Pro is – folyamatos helymeghatározást kell, hogy végezzenek a beépített ultraszélessávú chipek (ultra wideband chip) miatt. A technológia nem mindenhol engedélyezett. Emiatt bizonyos helyeken ki kell kapcsolni, ehhez viszont az kell, hogy az iPhone pozícióját figyelemmel kísérjék.

A cég hangsúlyozza, hogy mindez a folyamat csupán az iPhone-on zajlik, vagyis maga az Apple semmilyen helyadatot nem gyűjt. Ettől függetlenül hamarosan tesznek majd az iOS-be egy kapcsolót, hogy akit ez zavar, az le tudja kapcsolni.

Bár a lépés üdvözlendő, azt azért nem árt megjegyezni, hogy a vállalat csak akkor kezdett el gondolkodni a kapcsoló beépítésén, mikor nyilvánosságra került a jelenség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Tavaly is BMW-s ország voltunk, legalábbis az internetes keresésekben

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál