szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki akárcsak egy évvel ezelőtt azt mondja, hogy a Qualcomm mindent megtesz az Apple sikere érdekében, finoman fogalmazva is kinevették volna. Most viszont épp a Qualcomm elnöke erősítette meg, hogy prioritás számukra az 5G-s iPhone.

Nem is olyan régen még vérre menő küzdelmet folytatott egymással a Qualcomm és az Apple, bíróságról bíróságra jártak. Aztán áprilisban váratlanul békét kötöttek (miközben az Intel kiszállt az 5G-s üzletág nagy részéből). Két jóbarát lett tehát a cupertinói és a San Diegó-i nagyvállalat, olyannyira, hogy a napokban zajló éves Qualcomm-konferencián, a Tech Summiten (ahol egyébként ígéretes lapkakészleteket is bemutattak) a chipgyártó cég elnöke, Cristiano Amon hangsúlyozta, hogy jelenleg az Apple-lel való kapcsolatukban prioritást élvez az 5G-s iPhone.

A Qualcomm együttműködik az Apple-lel, hogy minél hamarabb elindíthassák a telefonokat – mondta az elnök. Bár a részleteket illetően meglehetősen szűkszavú volt, egyértelmű, hogy azokról az iPhone-okról beszélt, amelyek – a Qualcomm modemjeinek köszönhetően – támogatni fogják az 5G-t.

Azt hihetnénk, hogy 2020 szeptembere (amikor majd bejelentik az akkor aktuális iPhone-okat) még nagyon messze van, azonban a fejlesztési folyamatot nézve igencsak közeli ez a dátum, és bizony késésben lehet az Apple, ha csak most kezd foglalkozni az 5G-vel. Ezt Amon is elismerte, hozzátéve, hogy a Qualcommnak és az Apple-nek ideális esetben már korábban szorosabbra kellett volna fűznie a kapcsolatot. Ezzel együtt a két cég jelenleg azon dolgozik, hogy ez mihamarabb megtörténjen. A Qualcomm mindenesetre elégedett az eddig elértekkel, és a kicsit késői „feleszmélés” ellenére megpróbálnak minél többet kihasználni korábbi eredményeikből, hogy menetrend szerint sikerüljön elindítani az 5G-s iPhone-okat.

Az Apple várhatóan 5G képességgel ruházza fel jövő évi iPhone-jai mindegyikét, és Tim Cook cége – éppen e funkció bevezetése miatt – jóval több bevételt vizionál jövőre, mint amennyit idén elért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!