szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőben még annyira sem lesznek szem előtt a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin, mint eddig. Ezzel pedig a kényes ügyek miatt sem kell aggódniuk, lesz más, aki felfogja az ütéseket.

Larry Page és Sergey Brin múlt héten jelentették be, hogy távoznak a hivatalosan Alphabet névre hallgató nagy Google-birodalom éléről. A változással az eddig csak közvetlenül a kereséssel foglalkozó Google-t vezető (cikkünk nyitóképén látható) Sundar Pichai szerepköre is módosul: már nem csak a kereső dolgait irányítja, az Alphabet vezetői székébe is ő ül be.

Page és Brin soha nem vágytak reflektorfényre, így az évek alatt óriási sikereket (és ennél jóval több pénzt) elérő Google különféle bejelentéseinél sem voltak jelen. A háttérből figyeltek, és egyeztettek, ha kellett – emlékeztet a Wired újságírója. Szerinte Page és Brin távozása egy jól kigondolt stratégia lehet: nem kell odafigyelniük a kényes ügyekre, és felelősséget vállalniuk. Page már a tavalyi washingtoni meghallgatás kihagyásával erős üzenetet küldött az amerikai szenátoroknak. Ez volt az az ügy, amikor számos technológiai óriás mellett a Google-t is meghallgatta volna a bizottság az adatok feldolgozásáról, ám Page nemet mondott, és a cég egy képzett ügyvédjét akarta küldeni maga helyett. A szenátorok azonban elutasították azt.

©

A Wired szerzője szerint érdemes azt is megvizsgálni, milyen ügyekkel kényszerült szembenézni a Google, és azt is, ki tartotta értük a hátát. A kulcsszó: Pichai. Ebből azt gondolhatnánk, hogy a vezérigazgató maga kérte Page-től és Brintől a pozíciót, arra hivatkozva, hogy tetteivel kiérdemelte azt. Ám a valóság egész más mutat: az alapítók érinthetetlenek akarnak maradni, így jobb, ha a pofonokat olyanra bízzák, aki már eddig is sokat kapott: Pichaira.

A 43 éves igazgatóra ráadásul könyörtelen időszak vár: egyszerre kell megküzdenie a vállalat szétdarabolását szorgalmazó erőkkel és megakadályozni, hogy Amerika ne gátolja az Android biztosítását Kína számára, hiszen a kereskedelmi háború nem ért véget, csak épp szünetet tart.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz