szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Nvidia hasonló technológiát fejlesztett ki, mint a Google és a Facebook korábban, de állítják, annál jóval pontosabb végeredményt ad.

A modellezőknek nincs könnyű dolguk, ha egy témáról 3D-s modellt akarnak készíteni. Ennek oka, hogy a pontos másolat elkészítéséhez többféle szögből is látni kell az adott objektumot, hogy aztán a valóságnak megfelelően – vagy ahhoz a lehető legközelebb álló módon – készítsék el a 3D-s változatot. Ha fotó alapján akar valaki ilyesmin dolgozni, a szabály ugyanaz: legyen több szögből is lefényképezve az adott téma.

Az Nvidia kutatói most ezen szeretnének változtatni, hogy meggyorsítsák a 3D-s modellek elkészítését. A VentureBeat beszámolója szerint az Nvidia Research csapata a Vector Institute, Torontói Egyetem és az Aalto Egyetem szakembereivel közösen egy olyan megoldáson dolgozik, amely a mesterséges intelligencia segítségével végzi el a feladatot, bemeneti adatnak pedig csupán egyetlen, 2D-s (vagyis teljesen átlagos) fotó is elegendő lehet.

©

Sanja Fidler, az Nvidia AI csapatának vezetője, valamint a fejlesztésről szóló tanulmány társszerzője szerint a szoftver lehetőséget ad arra, hogy a fotón rögzített "jelenetet" több különböző szögből is megnézzük anélkül, hogy más szögből is készült volna fénykép az adott helyzetről.

Fidler szerint bár a technológia nem jelent újdonságot – a Facebook és a Google is készített már hasonlót –, összességében pontosabb lehet azzal, hogy megjósolja az adott modell alakját, geometriai tulajdonságát, színét, textúráját, valamint azt is, hogy honnan érkezhet rá a fény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

Charles Leclerc koronavírusos

Charles Leclerc koronavírusos