szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bitai Zsófia reklámjogász szerint a Facebooknak már ketyeg az óra, így legkésőbb januárban ki kell fizetnie a Gazdasági Versenyhivatal rekordbírságát.

December 6-án története eddigi legnagyobb bírságát szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH): az 1,2 milliárd forintos "csekket" a Facebooknak kell kifizetnie, mert a GVH szerint pontatlanul tájékoztatták a felhasználókat. Miközben a közösségi oldal azt hirdette, hogy a regisztráció és az oldal használata ingyenes, a versenyhivatal szerint lényegében ez nem igaz, mert a felhasználók adatait a cég bevételszerzésre fordította.

Bár ilyenkor a Facebook általában fellebbezni szokott a büntetések ellen, Bitai Zsófia reklámjogász szerint január elején a Facebooknak ki kell fizetnie a GVH büntetését.

©

"A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, illetve azok tilalmát egy európai uniós irányelv, az 'UCP Directive' határozza meg az Európai Unió egész területén. Ennek a magyar jogba átültetett változata a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény, mely alapján, ha egy ilyen magatartás Magyarország területén valósul meg és Magyarországon élő fogyasztókat érint, a magyar hatóságok eljárhatnak az ügyben. Mivel a Facebooknak számos magyar felhasználója van, akik közül rengetegen fogyasztóknak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóságként is működő GVH eljárást indíthatott az ügyben" – magyarázza Bitai, hogy miért éppen a Gazdasági Versenyhivatal, és miért nem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság járt el az ügyben. A legfontosabb szempont azonban az, hogy az ügyben nem az adatgyűjtés etikussága a probléma, hanem az információ értékesítése.

A döntés értelmében a Facebook adatokat gyűjt a felhasználóiról, melyek segítségével célzott reklámozási lehetőséget értékesít hirdetői részére, hogy ezekkel bombázhassák az embereket, ösztönözve ezzel a fogyasztást. A Facebookot üzemeltető vállalkozás bevétele pedig ezekből a reklámokból és hirdetésekből származik.

A Facebook tehát az úgynevezett „zéróáras” üzleti modellt követi, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ingyenesen regisztráló felhasználók követései, kedvelései, megosztásai alapján adatokat gyűjt róluk. Ezen adatok segítségével célzott reklámozási lehetőséget biztosít a hirdetőknek és látható helyen, a postok között helyezi el a hirdetéseket – hangsúlyozza Bitai Zsófia.

©

A joggyakorlat értelmében az ingyenesség hirdetése különösen alkalmas a befolyásolásra. Az ingyenesség erős hívószó, az érdeklődést már önmagában felkelti, vonzóvá teszi a szolgáltatást az emberek számára, de az átlagos felhasználó ezen egyoldalú juttatást, ajándékozást ért.

Még ha a GVH döntését a Facebook meg is támadja a bíróságon, annak a bírság befizetésére nincs halasztó hatálya, így elmondható, hogy az 1,2 milliárd forint befizetésének határideje ketyeg, a döntés Facebook Ireland általi átvételétől számítva 30 napon belül lejár. Vélhetőleg valamikor január elején várható az utalás a GVH bírságbevételi számlájára. Más kérdés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén valószínűleg jót nevettek a Facebook központjában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?