szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd forintos büntetése a magánember szemében óriásinak tűnhet, de a Facebooknak aprópénz.

Történetének eddigi legnagyobb bírságát szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal azzal, hogy 1,2 milliárd forintos büntetést rótt ki a Facebookra. A magyar hivatal szerint az amerikai vállalat megtéveszti a felhasználókat akkor, amikor azt állítja: ingyenes a Facebook.

A GVH indoklása szerint a 2010 januárjától 2019 októberéig megjelenő "Ingyenes és bárki csatlakozhat” és „Ingyenes és az is marad” üzenetek nem állják meg a helyüket, mert a felhasználók nagyon is fizetnek a Facebook használatáért. Pénzben ugyan nem, az adataikkal viszont annál inkább. (Az indoklás meglehetősen furcsa, hiszen ilyen értelemben lényegében soha semmi nincsen, végső soron mindig megéri valamiért valakinek – tehát az "ingyenes" kifejezést talán soha nem írhatná le egyik cég sem.)

A Facebooknál valószínűleg nem hívták össze a válságstábot a döntés miatt.

5 milliárd dollár

A vállalat történetének egyik legsúlyosabb adatszivárgási botránya volt a Cambridge Analytica-ügy, amely után több bírságot is kapott a Facebook. Bár a briteknél egy régi adatvédelmi szabály miatt a cég megúszta a rekordméretű GDPR-büntetést, és alig 183 millió forintnak megfelelő bírságot kapott, az Egyesült Államokban már nem volt ilyen szerencséje a cégnek. Zuckerbergéket a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) 5 milliárd dollárra, vagyis átszámítva mintegy

1 462 500 000 000 forintra

büntette. Az azóta közzétett pénzügyi jelentésekből kiderül, különösebb megrázkódtatás nélkül heverték ki a gigabírságot.

©

110 millió euró

Az Európai Unió versenyügyi hatósága 110 millió eurós, akkori árfolyamon nagyjából 34 milliárd forintos büntetést adott, mert Zuckerbergék téves információt adtak a felhasználóknak a WhatsApp 2014-es felvásárlásakor: azt kommunikálták, sehogy sem kötik össze a Facebook- és a WhatsApp-felhasználók fiókjait, később azonban ezt mégis megtették.

40 millió dollár

Alig több mint egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy a Facebook a most kiszabott GVH-büntetés mintegy tízszeresét, 40 millió dollárt, vagyis átszámítva mintegy 11,9 milliárd forint kártérítést fizet majd a hirdetőinek. A cég ugyanis jelentősen túlbecsülte azt az időt, amit a felhasználók a videók nézésével töltenek a platformon, ami lényegében a hirdetők megtévesztésének minősül.

10 millió euró

Az olaszok sem voltak szívbajosak akkor, amikor arról volt szó, hogy meg kell bünteti a Facebookot. 2018 decemberében ők is benyújtották a számlát két, összesen 10 millió eurós, vagyis körülbelül 3,3 milliárd forintos bírság keretében.

©

A döntés oka hasonló volt, mint amit a Gazdasági Versenyhivatal közölt: az olasz hatóság azért büntetett, mert a Facebook arra ösztönözte az embereket, hogy regisztráljanak a közösségi oldalra, miközben arról nem tájékoztatták őket, hogy az adataikat miként fogják felhasználni.

5 millió dollár

Tavasszal derült ki, hogy a Facebooknak 5 millió dolláros – vagyis nagyjából 1,48 milliárd forintos – kártérítést kell fizetnie, mert olyan hirdetéseket engedett be a rendszerébe, amelyek a felhasználókat életkoruk, nemük és faji hovatartozásuk alapján diszkriminálta – írta akkor a CNN.

Most jön a java

A Facebooknak jelenleg is van egy olyan ügye, ami miatt gigabüntetésre számíthat. Augusztusban ugyanis az amerikai bíróság elutasította a Facebook fellebbezését abban a perben, amit az arcfelismerő rendszerük használata miatt indítottak ellenük.

A tét nem kicsi, az illinois-i törvény értelmében ugyanis 1000 és 5000 dollár közötti büntetést lehet kiszabni jogsértésenként attól függően, hogy milyen súlyos volt a jogsértés. A jelenlegi ügy több millió felhasználót érint, így alsó hangon is milliárdos büntetés lehet a dolog vége. Dollárban, természetesen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!