szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudta, miért nem nevezi már magát ingyenesnek a közösségi oldal?

Jogsértést követett el a Magyarországon legnépszerűbb közösségi oldal, amikor azt állította, hogy ingyenes – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, és egyből története legnagyobb bírságát, 1,2 milliárd forintos büntetést szabott ki a cég írországi leányvállalatába.

Az indoklás még ennél is zavarbaejtőbb: a Facebook üzleti modelljének az a lényege, hogy a megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Ezen adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfelei részére, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz – írja közleményében a hivatal. Így álláspontja szerint a regisztrációs oldalon 2010 januárjától idén októberig megjelenített „Ingyenes és bárki csatlakozhat”, „Ingyenes és az is marad” üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről – azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az ingyenesség üzenete zavart kelthet a fogyasztókban, hiszen kockázatmentességet, kötelezettség nélküliséget sugall, miközben több szintű – ráadásul a kezelt és a felhasznált adatok összetettsége miatt nem is egészen átlátható – felhasználói elköteleződés áll mögötte. Számos fogyasztó nincs tisztában az általa átadott adatok kiterjedésével vagy értékével, és jellemzően az online platformok általános szerződési feltételeit sem olvassa. A Versenyhatóság meggyőződése, hogy rövidebb és hosszabb távon is káros az ügyleti döntésekre, és így egyes gazdasági reálfolyamatokra nézve is, ha a fogyasztók azt hiszik, hogy egy szolgáltatást ellentételezés nélkül, kockázatmentesen használhatnak.

Az 1,2 milliárdos összeghez a GVH a Facebook Ireland Ltd magyarországi hirdetési bevételinek csak egy részéből indult ki, és azt is figyelembe vette, hogy a vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárás során globálisan módosította a vizsgált nyitóoldalt. Itt jelenleg az olvasható: „Gyors és egyszerű”.

A versenyhivatal döntése nem egyedi: az Egyesült Államokban és Európában is születtek hasonló döntések, az új felhasználási feltételekből ennek nyomán már egyértelműen kiderül, hogy a vállalat miként használja fel a közösségi oldalra bejelentkezők adatait profilalkotási tevékenységek és a vállalat finanszírozását szolgáló célzott hirdetések megjelenítéséhez.

Az olasz hatóság éppen egy éve büntette meg a Facebookot a fogyasztók félrevezetése miatt, a közösségi oldalt üzemeltető cégre 10 millió eurós (3,3 milliárd forintos) bírságot szabott ki. A brit információs hatóság a kiszabható legmagasabb 500 ezer fontos (196 millió forintos) büntetést határozott meg – utóbbi jóval alacsonyabb a magyarnál, de az olasz is alacsonynak tűnik, tekintve, hogy az ottani piac hatszorosa a magyarnak.

A Facebookra ennél jóval magasabb összegű bírság várhat egy másik, bár hasonló ügyben. 50 millió felhasználó adatainak tavaly szeptemberi kiszivárgása miatt az ír adatvédelmi hatóság 2 milliárd eurós büntetést készül kiszabni a cég ellen. A Cambridge Analytica-botrány miatt pedig az amerikai hatósággal kötött egyezség alapján 5 milliárd dollárt fizet a cég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész