szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 100 Microsoft-termékikon áttervezésére került sor, és úgy tűnik, a Windows-logó sem kivétel.

Már egy éve ismert, hogy új Office-ikonokon dolgozik a Microsoft, most pedig további 100, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódó ikonok áttervezéséről számoltak be. Még a Windows-logót is frissítik.

©

A cél az volt, hogy az ikonok hitelesen képviseljék a termékeket, illetve az egyre meghatározóbbá váló Microsoft-márkát, mindamellett nem akartak radikális változtatásokat. A tervezés során a világ minden tájáról megkérdeztek felhasználókat, hogy mi az, amit nem szeretnek (lapos alakzatok, bágyadt színek), és mi az, amit igen (mélység, mozgás, vibráló színek). Mindezt figyelembe is vették. Az ikonokat a 2017-ben bevezetett Fluent Design tervezési nyelv segítségével készítették. Ez a formatervezés – hangsúlyozta akkoriban a Microsoft – öt alapelemből áll: fény, mélység, mozgás, anyag és méretarány. Az elemeknek képesnek kell lenniük arra, hogy reagáljanak a megvilágításra, és a rétegek akár különböző mélységűek is lehetnek. Az egyes rétegek manipulálhatók mondjuk animáció céljából, míg a különböző anyagok különböző módon verik vissza, illetve nyelik el a fényt.

©

Az új ikonok a fentieknek megfelelően kombinálják a mélységet, a színátmeneteket és a lágy széleket, kifejezetten barátságosabb megjelenést nyújtva, mint a Metro-tervezés szülöttei. Mindez már csak azért is előnyös, mert a Microsoft arra számít, hogy ezt a tervezési nyelvet nemcsak a Windowson, hanem az Xboxon és a HoloLense-en is használja majd.

Az új ikonok között ott van a felfrissített Windows-logó is, amelynél nincs radikális változás, bár a monokróm kivitel kék színátmenetesbe megy át: mind a négy negyed más (kék) színű. A sarkok enyhén lekerekítettek, a színátmenetek lágyak. Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor érkeznek az új logók a Windows-alkalmazásokhoz és -szolgáltatásokhoz, a Microsoft a „hamarosant” ígéri. Ami az új Windows-logót illeti: talán épp a Windows 10X bevezetése lehet majd a jó alkalom a frissítésre.

Ha máskor is tudni szeretne a Windows változásairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt