szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan már nincs a világnak olyan eldugott szeglete ahova ne pillantott volna be a Google valamelyik térképkészítési szolgáltatása. A keresőóriás megosztotta az aktuális lefedettségi adatokat.

Decemberben, a visszatekintések időszakában a térkép- és navigációs szolgáltatásaira vonatkozó adatokat is megosztotta a Google. Mostanra a bolygó lakott részének 98,2 százaléka már nyitott könyv a vállalat és így a felhasználók számára is.

A 2007-ben indult Street View program, amely speciális Google-autóival kicsit a cég szimbólumává is vált már több mint 16 millió kilométert térképezett fel – ez annyi, mintha 400-szor megkerülték volna a Földet. Ahova autóval nem tudtak eljutni, oda gyalog ment egy-egy 16 kamerás, spéci hátizsákot viselő Google-ember.

©

A műholdas felvételekkel, légi felvételekkel, térinformatikai adatokkal dolgozó térképszolgáltatásaiban a vállalat több mint 93 millió négyzetkilométernyi területet tett láthatóvá, szóval

szinte nincsen olyan, emberek által lakott része a bolygónknak, amely a Google Maps vagy a Google Earth – no meg a Google-rendszerű Waze – számára láthatatlan lenne.

Ezek az adatok lenyűgözőek, azonban sokakat azért aggaszt, hogy milyen mértékben fényképezi a fizikai világot a Google. Szerintük a vállalatnak már így is túl sok adata van az emberekről, az online tevékenységekről, a környezetről. Nem véletlen, hogy a Google-ra is hatalmas nyomás nehezedik adatgyűjtési gyakorlata miatt. A cég közel 140 milliárd dolláros bevételének nagy részét a célzott hirdetések adják, és ezek felhasználói adatokon alapszanak. Ez az óriási összeg magába foglalja a Google Térkép szolgáltatás hirdetési bevételeit is, bár hogy milyen arányban, azt a Google titkolja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!