szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az összevisszaság helyett végre egyértelműen szabványosítva lehetnek az okosotthonok eszközei egy új munkacsoport, illetve szabvány létrehozásának köszönhetően. A munkában igazi technológiai nagyágyúk vesznek részt.

CHIP, azaz Connected Home over IP projektnek nevezték el azt az okosotthonokra vonatkozó hálózati szabványt, amelynek célja az egységesítés. A szabványosításért felelős munkacsoport mögött olyan nagy nevek állnak, mint az Amazon, az Apple, a Google, illetve a Zigbee Alliance (amelynek igazgatósági tagvállalatai például az IKEA, a Legrand, a Silicon Labs vagy a korábbi Philips Lighting, azaz a Signify).

A projekt célja az intelligens otthoni eszközök, a mobilalkalmazások és a felhőalapú szolgáltatások közötti kommunikáció lehetővé tétele, valamint az IP-alapú hálózati technológiák meghatározott sorozatának kijelölése az eszközök tanúsításához. A résztvevők azt várják, hogy a technológia fejlesztésének közös megközelítése felgyorsíthatja a protokoll kidolgozását.

A szabvány célja kettős: a felhasználók oldaláról javítaná az intelligens eszközök kompatibilitását, a fejlesztők számára pedig jelentősen leegyszerűsítené a fejlesztési folyamatot, csökkentené a költségeket. Csupán egy példa arra, mit hozhatna magával az új szabvány: a munkacsoport új weboldalán, a gyakran ismételt kérdéseknél szerepel egy olyan válasz is, amely szerint a Connected Home over IP-n keresztül könnyebb volna az Amazon Alexát, a Google Assitantet és az Apple Sirit egyaránt támogató eszközök fejlesztése, azaz a jövőben olyan készülékek is megjelenhetnének, amelyek mindhárom asszisztenssel elboldogulnának.

A szabvány nyílt forráskódú lesz, és a GitHubon keresztül lehet majd elérni a referencia implementációval és a támogató eszközökkel egyetemben. A jelenlegi ütemterv szerint 2020 végén adnák ki a CHIP specifikáció tervezetét és előzetes referenciáját. A CHIP projekt elsősorban az új eszközökre fókuszál, és nem helyettesíti a HomeKit alkalmazást vagy más gyártók szabadalmaztatott megoldásait. Az Apple szavaival élve: a tervezett protokoll kiegészíti a meglévő technológiákat, és a munkacsoport tagjai arra ösztönzik az eszközgyártókat, hogy folytassák az innovációt a ma elérhető technológiák felhasználásával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt