szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 17 éves Wolf Cukier egy hete se volt a NASA-nál, amikor a begyűjtött adatokat elemezve szokatlan jelenségre lett figyelmes. A fiatal egy különleges új bolygót talált.

A NASA egyik gyakornoka, a mindössze 17 éves Wolf Cukier fedezett fel egy eddig ismeretlen exobolygót a TESS űrszonda segítségével. A planétát a Pictor (Festő) csillagképben szúrta ki a tinédzser – írja az űrügynökség hivatalos bejelentése nyomán a Mashable.

A Földtől 1300 fényév távolságra lévő TOI-1338b érdekessége, hogy a rendszerben, ahol kering, két nap is található. Mindkét csillag nagyobb a mi naprendszerünk napjánál. A NASA szerint a felfedezés igen ritka, emellett rendkívül izgalmas.

Cukier a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) exobolygóvadász űrszonda a TOI-1338 rendszerről gyűjtött adatait vizsgálta, mielőtt rábukkant a Földnél hétszer nagyobb égitestre. A kis zseninek az szúrt szemet, hogy a csillagok fényereje bizonyos idő elteltével változik. Hogy rájöjjön, mi okozza ezt, Cukier kutatni kezdett. Rövidesen a kutatók is becsatlakoztak hozzá, és megerősítették a felfedezést.

Cukier tavaly nyáron lett a NASA gyakornoka, miután tanulmányaival végezve jelentkezett az űrügynökséghez. A fiatal csak pár napja dolgozott a világ legnagyobb elméit tömörítő társaságnál, amikor az adatok elemzése közben szokatlan jelenségre bukkant. Az iskolás ezután csak felfedezésére koncentrált, és a gyakornoki idő végére sikerült is bizonyítania elméletét.

[Találtak egy új, Föld-méretű bolygót, a lakható zónában van]

A New York-i fiú szerint az új bolygó a Csillagok háborújából ismert Tatuinra hasonlít leginkább, hiszen annak felszínéről nézve is két nap látható az égbolton. Míg azonban utóbbi egy fiktív univerzum része, a TOI-1338b létező planéta.

Cukier egy televíziós műsorban azt mondta: nagyon örülne, ha a NASA-nál dolgozhatna, hogy még több új bolygót fedezzen fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

"Egy dolgot biztosra vehetünk: nem fogunk másik bolygóra költözni"

Őrültség, hogy egy másik bolygóra költözünk, ha egy napon már nem lehet a Földön élni – így vélekedik a fizikai Nobel-díjat kapott Michel Mayor. A svájci asztrofizikus szerint fontosabb, hogy vigyázzunk a Földre, mert még mindig abszolút élhető.