szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felhasználók milliói siratják a Microsoft nyugdíjba vonuló oprendszerét, a Windows 7-et, pedig van miért szidni a 10 éves szoftvert.

Pár órája új világ köszöntött azokra a Windows-használókra, akik a szoftver nagyon régi, 7-es főverzióját használták, a Microsoft ugyanis elvette a mankót a hónuk alól – a rendszerhez nem jön több (biztonsági) frissítés.

Sok felhasználó azért ragaszkodik a Windows 7-hez, mert elmondásuk szerint a szoftver rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Ehhez azért érdemes hozzátenni, hogy ez a Windows sem tökéletes, ugyanis sok hibával kezdte a pályáját. A többségüket pedig évekkel a hivatalos indulás után sem sikerült megszüntetni.

A Gizmodo egy korábbi gyűjtése szerint az egyik ok a Metro nevű, többek szerint borzalmas kezelőfelület, amelyet a Microsoft tudatos elképzelés alapján épített a rendszerbe. Külön "játszóteret" akartak ugyanis adni a kezdő és haladó felhasználóknak. Sokakat viszont nagyon zavar a csempés elrendezés, ezért nem is használják a küllemet.

A másik az úgynevezett gadgetekkel, a rendszer különböző funkcióit megjeleníteni képes elemekkel kapcsolatos. A Windows 7-ben külön szekciót hozott létre a Microsoft ezeknek a kis programoknak. Van, amelyik egy második órát költöztet az asztalra, a másik pedig egy nagyobb, feladatok beírására is alkalmas naptárat. De ilyen a CPU teljesítményét vagy az aktuális időjárást mutató napocska is.

A Windows 7 egyik "sajátossága", hogy a leggyakrabban használt programokat nem lehet a tálcára ültetni. Ez főleg azoknak lenne hasznos, akik egyszerre több alkalmazással is dolgoznak, hiszen a tálcáról valamelyest gyorsabban indíthatók az appok. Mindez a Windows 10-ben gond nélkül megoldható.

Többeket a Vezérlőpult elrendezése is őrületbe kergethet, mondván: a rengeteg ikon miatt a panel átláthatatlan. A modern Windows-verziókban nincs ilyen probléma, itt ráadásul valamivel letisztultabb formában érhetők el az ikonok. (A rendszer persze listaként is képes megmutatni az egyes elemeket, de ezt feltehetően nem sokan használják.)

Nem kevés felhasználó bosszankodhat az óra mellett megjelenő értesítések miatt is, a Windows 7 ugyanis sportot űz belőle, hogy minden változásról figyelmeztetést küldjön. A felhasználók ez ellen csak úgy tudnak védekezni, ha a különféle elemekhez tartozó riasztást egyesével lekapcsolják.

A Windows 7 összességében tehát soha nem volt tökéletes rendszer, habár hozzá kell tenni: a Vista után ezt azért valóban felüdülés volt használni. Még a hibái ellenére is.

Ha frissítene az újabb Windows 10-re, itt talál hozzá közérthető segítséget. Merthogy még most is lehet frissíteni, ráadásul ingyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!