szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft még most is lehetőséget is ad rá, hogy fizetés nélkül lehessen áttérni a Windows korábbi verzióiról az operációs rendszer legújabb, 10-es kiadására.

A Windows 7 támogatásának megszűnésével sok felhasználó kaphat a szívéhez, hiszen a Microsoft hivatalosan is nyugdíjba küldi a régi oprendszert. A szoftverre most szerdától semmilyen frissítést nem készítenek. Aki csak netezésre használta saját eszközét, jó hír lehet, hogy a Google még legalább másfél évig biztosítja a Chrome-hoz tartozó mankóit.

A Microsoft kezdektől fogva az újabb rendszerekre való áttérést javasolta a felhasználóknak; a Windows 10 esetében még ingyenes időszak is volt, ez utóbbi hosszú hónapokon át működött. A hivatalos tájékoztatás szerint az ingyenes frissítési ajánlat 2016. július 29-én járt le, ám a Microsoft oldalán elérhető fájloknak hála még most is megoldható a dolog.

A jelenségre a The Verge is felfigyelt. Az amerikai technológiai lap azt írja, a redmondi cég továbbra is lehetőséget biztosít a Windows 10-re való díjmentes áttérésre, ha a felhasználók Windows 7-ről vagy 8.1-ről szeretnék az újabb kiadású szoftverre frissíteni. A cikkben idézik a ZDNet szakíróját, Ed Bottot, aki évek óta tesztelgeti a metódust, és mint írja, az ingyenes lehetőség a hivatalos frissítési ajánlat lejárta után is működni látszik.

Mivel a frissítés elég gyakran a számítógépen tárolt adatok elvesztéséhez vezethet, érdemes biztonsági mentést készíteni, és csak azután belefogni a munkába. Talán mondani sem kell: az update-et az tudja elvégezni,

aki eredeti szoftverét szeretné felfejleszteni Windows 10-re.

Az ide kattintva elérhető oldalon navigáljon a Create Windows 10 installation media section részre, majd nyomjon a Download tool now parancsra, és futassa a fájlt. A felugró ablakban (valószínűleg angol nyelvű lesz), válassza az Upgrade this PC now opciót. A telepítés végén elvileg automatikusan meg kell kapnia az aktiválási kódot, melyet a Frissítés és Biztonság, majd Aktiválás menübe lépve kérhet.

Felmerülhet a kérdés, mennyire etikus a módszer. Tény ugyanis, hogy a Microsoft hivatalosan azt kommunikálja, hogy az ingyenes frissítési ajánlat évek óta lejárt. De az is tény, hogy a frissítéshez szükséges fájlok szintén a szoftvergyártó hivatalos oldalán érhetők el. A jelenségről megkérdeztük a Microsoftot – amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Bemutatta új emblémáját a Peugeot