szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egészséges élet – és így a hosszú élet – titka nem csak az, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, és helyesen táplálkozzunk. Pénz is kell hozzá.

Az anyagi helyzetnek sokkal nagyobb hatása van az egészségre, így pedig az egyén élethosszúságára is, mint eddig gondoltuk – minderről az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő lap írt, mellékelve egy érdekes kutatás adatait.

A University College London szakértői 20 ezer embert bevonva vizsgálták meg, milyen hatása van az egészségre annak, ha valaki tehetősebb az átlagnál. A kutatók 10 évnyi adatot elemezve arra jutottak, hogy minél gazdagabb valaki, annál tovább élhet egészségügyi problémák nélkül.

A vizsgálatról készült tanulmány szerint a szegényebb 50 évesek átlagosan 7-9 évvel kevesebb ideig élnek, mint az ugyanilyen idős gazdagok. A The Journals of Gerontology folyóiratban megjelent kutatásban arról is szó esik, hogy ha valaki pénzesebb, és elmúlt már 50, még mindig élhet további 31 évet jó egészségben. Ezzel szemben a szegényebb ötveneseknek

"csak" 22-23 év jut.

A kutatók a nemek szerinti megoszlásban is készítettek egy felmérést, amely pedig arról tanúskodik, hogy a nők esetében hosszabb életút valószínűsíthető jó anyagi körülmények közt: Amerikában például egy átlagos 50 éves nő még további 34,7 évet élhet. A férfiaknak ennél valamivel kevesebb jut, 31,5.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!