szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenöt éve indult a Google Maps. A szolgáltatást folyamatosan új dolgokkal bővítő cég ez alkalomból alaposan felfrissíti szoftverét.

Minden szolgáltatásnak, így a Google Térképnek is van születésnapja, amely ezen a héten lesz 15 éves. A keresőcég méltó módon szeretné megünnepelni az újabb évfordulót, ezért úgy döntött: alaposan átalakítja a 2005 létező szoftverét.

A Google többlépcsős mulatsággal számol, melynek első része a program ikonjának megváltoztatása. A felhasználók ezen kívül a navigációs sávot érintő komoly dizájnváltással is számolhatnak: ez a rész a frissítés után ötgombos menüvé változik.

Utóbbi helyen két új fület találhatnak majd a felhasználók, és mindkettő nagyon hasznosnak ígérkezik. Az első a "Saved", ahol az előzőleg elmentett útvonalakat lehet visszanézni. A funkció a Facebook ugyanilyen célra alkalmas gombjával azonos. A "Contribute"-tal a már meglátogatott helyeket lehet fotókkal, beszámolókkal bővíteni, ha tippeket adnánk a többi felhasználónak.

A dizájnváltás fontos következménye, hogy a Maps egyik idegesítő része végleg megszűnik. A mentés funkciója ugyanis most is elérhető, de azt a szoftver oldalsó, úgynevezett hamburger menüjében lehet előcsalogatni, jó pár másik gombot megnyomogatva. Az elrendezés elég kényelmetlen is tehát, a Google ezért a teljes hamburger menüt száműzi.

A frissítés más változásokat is hoz a szoftver életében: a térkép hamarosan a hőmérsékletet is jelzi majd, valamint azt is, hogy az adott terület mennyire megközelíthető például kerekesszékkel. Ezeket az információkat a közösség által betáplált adatok alapján szolgáltatja a szoftver, a Waze-hoz nagyon hasonló elven. A mostani csomag része a Live View nevű AR-fejlesztés élesítése is, amely a kiterjesztett valóság segítségével navigálja a gyalogosokat. Erről a funkcióról itt írtunk bővebben.

A Google Maps újdonságainak egy részét, az új lapfület és kinézetet még az elkövetkező órákban kiadja a fejlesztő, azokat lehet majd tehát először látni/használni. A Live View-ra és a navigációnál megjelenő új információkra még egy kicsit várniuk kell a felhasználóknak, ezek várhatóan márciusban kerülnek a programba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!