szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet szerint magyar GDP 6 százalékát kitevő gazdasági kárt okoz a rossz minőségű levegő.

A fosszilis tüzelőanyagok – elsősorban a szén, az olaj és a gáz – égetéséből származó légszennyezés világszerte mintegy 4,5 millió ember halálát okozza évente, ráadásul ez 2900 milliárd dollárba, a globális GDP 3,3 százalékába kerül, közölte a Greenpeace.

A szervezet Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) új jelentése magyar adatokkal is szolgál: hazánkban 13 ezer magyar haláláért felelős évente a fosszilisek égetéséből származó légszennyezés, és a GDP csaknem 6 százalékát kitevő gazdasági kárt okoz a kimaradt munkaórák és az egészségügyi kezelések miatt.

„Pedig pontosan ismert, mit kellene tenni: kivonni a dízel- és benzines járműveket, fejleszteni a tiszta közösségi közlekedést, bezárni a szénerőműveket és átállni a megújulókra

 – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszennyezési szakértője.

A jelentést részletesen megvizsgálva kiderül, hogy világszerte évente körülbelül 40 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó PM2.5-szennyezettség miatt. Az NO2-szennyezés – ami a fosszilis tüzelőanyagok égetésekor keletkezik főleg dízeljárművek, erőművek, gyárak kibocsátása során – évente körülbelül 4 millió gyerek asztmás megbetegedéséhez köthető.

A betegszabadságok miatt az emberek csaknem 5 millió évnek megfelelő napot töltenek távol a munkahelyüktől évente, az ebből adódó gazdasági károk több mint 100 milliárd amerikai dollárra becsülhetőek. Megjegyezték azt is, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kutatása szerint minden egyes dollár, amit az Egyesült Államokban a jobb levegő érdekében tett intézkedésekre elköltenek legalább 30 dollárnyi hasznot hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!