szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok azon mesterkedik, hogy a tajvani TSMC csak speciális engedély birtokában gyárthasson processzort a Huaweinek – legalábbis erről ír a nemzetközi sajtó.

Az Egyesült Államok még 2019 májusában hirdetett embargót a Huawei ellen, amelynek értelmében nem, vagy csak nagyon szigorú feltételek mellett kereskedhetnek az amerikai cégek a kínaival. A rendelet azonban ténylegesen csak az amerikai vállalatokra érvényes, amit több cég ki is használt. Így tett például a világ legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC, amely nem sokkal a szankciók kihirdetése után közölte, a vállalatot nem érinti az amerikai döntés,

így továbbra is segítik a Huaweit a Kirin-processzorok elkészítésében.

A jelek szerint ebbe még mindig nem törődött bele Amerika, és most azon dolgoznak, hogy valahogy éket verjenek a két cég közé. Mint fentebb is írtuk, a TSMC egy tajvani vállalat, így elvileg rájuk nem vonatkoznak a USA döntései. Csakhogy ebben az esetben lehet, hogy mégis.

©

A Reutersnek két, az ügyre rálátó forrás is azt nyilatkozta, hogy a kormányzat módosítaná az amerikai termékek exportját szabályozó Foreign Direct Product Rule-t. Ennek oka, hogy a TSMC amerikai eszközök segítségével gyártja a chipeket a Huaweinek, így rákényszeríthetnék őket arra, hogy csak a speciális engedély birtokában készíthessenek a kínai megrendelő számára processzorokat.

Ha ezt sikerülne összehozni, azzal egy igen kemény ütést vinne be az USA a Huaweinek, a telefonok ugyanis processzor nélkül maradnának.

Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nemcsak a processzorgyártást érintené a dolog, hanem minden mást is, ami a gyártósoron amerikai gépek segítségével készül – és nemcsak Tajvanon, hanem az egész világon.

A Reuters úgy tudja, a változás novemberben lépne életbe, vagyis az idei év felhozatala megúszhatja a szigorítást. A felvetésre egyelőre sem az amerikai Kereskedelmi Minisztérium, sem a Huawei nem reagált, a TSMC szóvivője pedig úgy fogalmazott: elméleti felvetésekkel nem foglalkoznak.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában