szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy előkelő egyiptomi pap koporsóját vizsgálták meg tüzetesebben a Harvard Egyetem kutatói.

Az Egyiptomban zajló ásatások során nemrég húsz szarkofágot, öt koporsót és több száz amulettet forgattak ki a földből, most pedig egy előkelő pap, Anhefenhonszu koporsóját nyitották fel.

A Phys.org tudományos lap szerint a szarkofágból már száz éve kiemelték Ámon-Ré temploma kapuőrének testét, amit aztán Cambridge-be vittek, de azóta senki nem nyúlt a 3000 éves koporsóhoz. A Harvard Egyetem munkatársa, Peter Der Manuelian és kollégái 2020 januárjában felnyitották a szarkofágot. Mivel a koporsót évtizedek óta senki nem vizsgálta, nem is volt nyitva, a kutatóknak rendkívül óvatosnak kellett lenniük. A finom procedúráról videós beszámolóval jelentkeztek, ezt alább lehet megnézni. (Az előkelő pap koporsója mellett két másik szarkofágot is megvizsgáltak a tudósok.)

Anhefenhonszu szarkofágjában hieroglifákat, továbbá színes, elsősorban narancssárga és kék festékkel kialakított alakot fedeztek fel, melyek Ré-Horakti napistenre utalnak. Utóbbi Egyiptom történelmének egyik legjelentősebb istene, több teremtésmítoszban is fontos szerepet tölt be, és a király isteni atyjának is tekintették.

©

Anhefenhonszu ókori egyiptomi pap volt, a Wikipédia azt írja róla, hogy Thébában, a XXV.-XXVI. dinasztia idején szolgált. Anhefenhonszu sírját 1858-ban fedezte fel Auguste Mariette Hatsepszut Dejr el-Bahari-i templománál. A sírba számos Montu-papot és családtagjaikat temették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!