Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Huszonnégy órát töltöttünk el a Samsung most bemutatott Galaxy Z Flipjével, amely főleg egyetlen tulajdonságával vonzza a figyelmet – és az ujjlenyomatokat. A kagylószerűen csukható, több mint félmillió forintos telefon értelmét azonban nehéz megfogalmazni.

Az ezredforduló előtt igazi fénykorukat élték az összecsukható mobilok. Nemcsak az utcán láthattuk azokat, de egyes modelleket még hollywoodi hírességek is megpróbáltak népszerűbbé tenni. A gyorsan jött sikert az okozta, hogy az ipar úgy gondolta, jó úton jár, az elkövetkező évek technikai felfutását pedig ezek a készülékek jelentik. Nem így lett.

A későbbi telefonos korszak ugyanis a kijelzők méretének növelését, illetve a képernyő alatti gombok fokozatos eltűnését hozta, napjainkra pedig kialakult a séma, amely miatt kifejezetten nehéz különbséget tenni az okostelefonok közt. Utóbbi még nem is lenne akkora probléma, ám az, hogy a kompakt eszközök lassan teljesen kiesnek a piacról, többek szerint már igen.

Részben ez sarkallhatta a Samsungot arra, hogy elkészítse Z Flip nevű eszközét, mellyel egyszerre lovagolható meg a retro érzés és a hajlékony képernyős új divat.

©

24 óra

Mivel egyetlen napra jutottunk hozzá a tesztkészülékhez, aligha lenne hiteles minden részletre kiterjedő leírást és véleményt megfogalmazni. Az 24 órás játékidő arra ugyanakkor bőségesen elegendő, hogy a főbb jellemzőket kiismerje az ember, így mi is elsősorban ezekre koncentráltunk.

Azt már a teszt elején leszögeznénk, hogy a Galaxy Z Flip igen szép telefon. Ez persze szubjektív, de megkockáztatjuk, hogy a vele együtt bemutatott S20-nál is jobban sikerült, és a legjobb/legdrágább iPhone mellé helyezve sem érzi azt az ember, hogy a Samsung eszköze ne lenne elég tetszetős. Ennek legfőbb oka a letisztult, szinte szöveg nélküli, fényes készülékház. Összecsukva még trendibb az élmény, igaz, így már – ahogy egy női szájból hallottuk – leginkább egy sminktükörre emlékeztet. Utóbbi hatást fokozza a lilás-rózsaszínes színkombináció, amelyben mi is megkaptuk a telefont.

©
©

A mobil nem ormótlanul nagy, nehéznek se mondanánk, ám a Z Flip szinte vonzza az ujjlenyomatokat, pacákat és szöszöket, legalábbis a világosabb színváltozat mindenképp. (A telefon feketében is létezik.)

A Samsung jól ismert logóját csak akkor látni, ha a mobilt teljesen összecsukjuk, mivel máskor a két képernyőt összefogó zsanérok mögé bújik. Ezt az egységet elég masszívnak találtuk, még akkor is, amikor félig kinyitott állapotában használtuk a telefont. Ennek egyébként főleg videóhíváskor láttuk értelmét, hiszen így például "mini laptopként" asztalra is helyezhető a készülék, nem fog eldőlni vagy összecsukódni. Nem egy mindent elsöprő funkció ez, inkább apró kényelmesség – a Z Flip főleg ilyesmiket kínál.

A cég hivatalos kommünikéjében 200 ezer (össze)hajtásról beszél, ennyi ideig használható a mobil a gyártó ígérete szerint, mielőtt az illesztésekkel gond adódna. 24 órányi nyomkodás alatt nyilván lehetetlen ennyiszer ki-, illetve becsukni, így nem is tapasztaltunk vele semmi rendellenességet. (Akadtak viszont, akik már egy nap használat után problémába ütköztek a kijelzőnél vagy a csuklómechanizmusnál.) A zsanért fedő lap amúgy nem kizárólag dizájnelem, ez felel azért, hogy a készülék nagyon mély részébe ne jusson be szennyeződés, például por. Hogy a procedúra mennyire hatékony, arról az iFixit csapatának videója tud igazán mesélni:

Hardver, kijelző, fotó

A Z Flip fürgeségét egyáltalán nem érheti szó: minden művelet kellőképpen gyors, az alkalmazások pillanatok alatt nyílnak. A sebességről a Qualcomm-féle Snapdragon 855+ gondoskodik, amely egy igazán combos megoldás. Forróságot nem, de érezhető melegedést azért tapasztaltunk – a felső részen, mivel itt található a gép lelke. RAM-ból 8 gigát kapott a mobil, a belső tárhely pedig 256 GB-os, nem bővíthető.

©

A kamera teljesítményét látva se nagyon lehet panaszkodni, a lencsék ugyanis hozzák a Galaxy széria által már kitaposott utat. A fő képalkotókból kettőt találni, és mindkettőt a fedlapra helyezte el a gyártó. Egyenként 12 megapixelesek, az egyik normál, a másik pedig széles látószögű, F/1,8-as és F/2,2-es apertúrákkal felszerelve. A kamera fontosabb tulajdonságai közé tartozik a beépített képstabilizátor, az automatikus témafelismerés, de HDR, manuális, professzionális, illetve ételfotózós mód is van.

Nappali fényben (nagyjából) a Galaxy S10 által prezentált képminőséget kapjuk, de a Flip – köszönhetően a modul szoftveres okosságainak – este sem teljesít rosszul, noha tökéletes eredményről sajnos egyik esetben sem beszélhetünk. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a képek elsősorban a mobil kijelzőjén látványosak, egy monitoron visszanézve kissé rajzfilmszerűek, illetve – és ez főleg az éjszakai módnál jellemző – az égbolt valamiért több felvételen is túlszaturált. Íme néhány példafotó, melyeket a kamera által felajánlott (legjobb) beállítások mellett készítettünk:

©
©
©
©
©
©

A videóknál két dolgot érdemes kiemelni: a rendszer 4K-ban és 60 fps mellett is tud rögzíteni, igaz, ilyesfajta munkára csak a főkamerák foghatók be. A hajtogatós tulajdonságnak viszont itt is hasznát lehet venni, hiszen fel- vagy oldalra hajtva sokkal stabilabb felvételek készíthetők, valami olyan minőségben, mintha állványról videóztunk volna.

A telefon kinyitott állapotában bújik elő a felső kijelzőrészen megbúvó 10 megapixeles szelfikamera. Merthogy a Flippel nem csak a szokásos módon készíthetők önfotók, ebben ugyanis egy kisebb, mindössze 1,1 hüvelykes panel is a segítségünkre lehet. Arról a normál esetben értesítések jelzésére alkalmas “szigetről” van szó, amelyet a hátsó fénylesők mellett találunk, és amelyet pár gombnyomással egy kisebb tükörré alakíthatunk. (A trükk természetesen akkor is működik, ha a mobil csukva van.)

De persze a Z Flip nem az a telefon, amit összehajtva szeretne tartani az ember.

Amikor teljes valójában tárul elénk, egy kissé hosszúkás, 22:9-es képarányú eszközt kapunk. Ez esetben 6,7 inchen garázdálkodhatunk, a Samsungtól már megszokott AMOLED-minőségben, 1080x2636 pixelen. A kijelző egész pontosan hajlítható üveg(!), abból is ultravékony. Az UTG (ultra-thin glass) megoldást a német Schott AG szállított le a Samsungnak. Közelről nézve valamilyen puha anyagnak tűnik, és óvatos tapintás után se érződik másnak, de higgyük el, ez bizony üveg, méghozzá alumino-szilikát.

©
©

A kijelző felső és alsó részét végig káva borítja, illetve legalul egy-egy talpacska is helyet kapott, ami az összecsukások erején igyekszik tompítani. Van is a mobilnak egy fura hangja, amikor összeérnek a részek, de annyira nem zavaró. A panelek egyébként soha nem érintkeznek teljesen, még összehajtás után sem. Ami a két kijelző egybe dolgozott részét illeti: van látható “gyűrődés”, erős fényben azonnal kitűnik, ha pedig középen matatunk az ujjunkkal, rögtön érezni. De tapasztalatunk szerint a napi használatnál fel sem tűnik, hogy ott van.

Jó, de mi értelme?

A flip telefonok legfőbb előnyét fénykorukban három dolog jelentette: kis helyet foglaltak, az összecsukhatóságnak hála a belső képernyőt nagyobb biztonságban lehetett tudni, és nem feltétlenül kellett a képernyőzárral babrálni. Ezek a Z Flip esetében is fennállnak (a képernyőzárat természetesen nem kötelező elhagyni), de a tok nélküli használatot a rendkívül csúszós üvegborítás miatt elfelejthetjük.

Az appok felső sorát, illetve az értesítési sávot ilyen képernyőméret esetén szinte lehetetlen egy kézzel elérni, valójában kísérletezni sem érdemes, mert elég egy óvatlan pillanat, és a telefon kizuhanhat a kezünkből. A következmények, ha végzetesek nem is, de mindenképp zavaróak lehetnek.

A Z Flip negatívuma, hogy a mobilt nem lehet úgy “felcsapni”, mint a régi idők kagylószerű eszközeit, a panelek ugyanis szorosan zárnak, a nyitáshoz ezért eleve nagyobb erőt kell kifejteni. Az egy kézzel csukogatást pedig azért nem javasolt kipróbálni, mert a rossz helyre tévedő ujjunkkal könnyen megsérthetjük a kijelző ránézésre is kényes felületét. A különféle veszélyforrásokra egyébként maga a készülék is figyelmeztet: az első bekapcsolás után egy hasznos tudnivalókat mutató képernyőn arról olvashatunk, mi mindenre kell figyelni, hogy az eszköz hónapok múltán is olyan maradjon, ahogy kivettük a dobozából.

©
©
©

Amíg a főbb szabályokat próbáltuk elraktározni, mindvégig azon törtük a fejünket, hogy a Fold és Mate X eszközökhöz képest máshogy hajlítható telefon vajon milyen extra feladatra alkalmas még. A válasz az, hogy igazából semmire. Félbehajtva újszerű élmény vele videózni vagy fotókat készíteni, és a videotelefonálásba is valamiféle jövőszerű érzés csempészhető, de a tudomány itt megáll. Mert a Flip minden más tekintetben egy nagyon erős, de hagyományos androidos készülék, amire appokat rakhatunk, nézhetjük kedvenc YouTube-videósainkat, és persze chatelhetünk a facebookos ismerősökkel. Kirívó szoftveres jellemzői nincsenek.

Az fájó pont, hogy az 550 ezer forintos árcédulájú eszközbe egy mindössze 3300 mAh-es akkumulátor fért. Szintén nem túl jó hír, hogy a mobil nem vízálló.

©

Harmadik féltől származó reklámokkal nem találkoztunk, noha akadt olyan felhasználó, akinél ilyenek is felbukkantak a tesztkészülék vizsgálatakor. A jelenség, melyről a BGR is hírt adott, a mobil különféle alkalmazásainál (volt) tapasztalható, például a zenelejátszónál vagy a hívások közt. Egy átlagos telefon esetében elhanyagolható részlet lenne ez, de egy prémium készüléknél legalábbis bosszantó.

Verdikt

+ : villámgyors működés, remek dizájn, tetszetős fotózási, illetve videózási képességek, a szoftveres felület jól el/kitalált.

: az akku kapacitása kevésnek tűnik, a technológia miatt borsos árcédula, magasfokú sérülékenység.

Tesztünk olvasóit valószínűleg nem fogja meglepetésként érni, hogy a Z Flip legfájóbb pontja a vastag ceruzával írt árcédula, és a cserébe kapott, nem túl hosszú üzemidő.

Ami a pénzügyi részt illeti: sajnos egy teljesen “normális” árazásról van szó, hiszen a Motorola Razr-jéhez sem lehet okkal olcsóbban hozzájutni, így annak, aki az első években szeretne összehajtható készülékhez jutni, és így kitűnni, meg kell fizetnie a technológia újdonságát.

Itt jegyezzük meg: erre a célra még az egyébként abszolút csúcskategóriás társ, a lényegesen olcsóbb és legjobb képernyőjű mobilnak választott S20 Ultra is megfelelő lehet, és azzal még marad is némi apró a zsebben.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hiába a rendkívüli helyzet, 12 óránál hosszabban még most sem lehet dolgozni

Hiába a rendkívüli helyzet, 12 óránál hosszabban még most sem lehet dolgozni

Járhatunk piacra érintkezésmentesen

Járhatunk piacra érintkezésmentesen

Egymilliárd dollárt ad a Twitter alapítója a járvány elleni harcra

Egymilliárd dollárt ad a Twitter alapítója a járvány elleni harcra