szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínai tudósok szerint két törzse is terjed az emberek között a járványt okozó új koronavírusnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Pekingi Egyetem Élettudományi Iskolájának tudósai és a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó sanghaji Pasteur Intézet kutatói a Kínában kitört koronavírus-járványt vizsgálva mutatták ki a vírus két fő törzsét. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy egyelőre korlátozott adatokból dolgoztak,

és nagyobb adatmennyiség szükséges ahhoz, hogy a következő kutatások jobban feltárják a vírus evolúcióját.

Az előzetes eredmények szerint a koronavírus egy agresszívebb törzse okozta Vuhanban a megbetegedések 70 százalékát. A fertőzések maradék 30 százalékáért pedig a vírus egy kevésbé agresszív törzse volt felelős – írták a kutatók a National Science Review folyóirat keddi számában publikált tanulmányukban.

[Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus]

A kutatásban részt nem vevő szakértők szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy óvatosan kell kezelni a tanulmány megállapításait, és nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni belőlük, mivel még csak előzetes eredményeken alapultak.

Közben szerdán Kína egyik vezető orvosi szövetsége bejelentette, hogy a koronavírus közepes lappangási időszaka öttől hét nap, de maximum 14 nap.

[Elkészült és működik a koronavírust felismerő mesterséges intelligencia]

A kormány alá tartozó szervezettől mindeddig ez volt a leghitelesebb becslés a vírus lappangásával kapcsolatban.

Orbán jelentette be: két koronavírus-fertőzött van Magyarországon

A Semmelweis Egyetem külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a koronavírust - közölte az Egyetem. Azt, hogy Magyarországon két koronavírusos beteg van, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebookon. Az ATV szerint a másik diák is a Semmelweisre jár.

A szárazföldi Kínában kedden 119 új koronavírusos esetet erősítettek meg. Előző nap még 125 új megbetegedést regisztráltak, az adatok csökkenő tendenciát mutatnak.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak