szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb teherszállítmányt indított el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai űrkutatási vállalat pénteken. Egyúttal ez volt az 50. próba, amelynek során az űrhajót felvivő rakétát úgy térítették vissza a Földre, hogy újra felhasználható legyen.

Az 1950 kilogramm tömegű felszerelést és árut szállító Dragon űrhajót egy Falcon rakéta emelte a magasba, amelynek első fokozata néhány perc múlva tervezetten visszahullott a Cape Canaveral-i űrközpont területére.

A SpaceX most szállít huszadszor árut az ISS-re, 2012 óta eddig összesen több mint 45 ezer kilogramm tömegű terhet vitt oda, és csaknem ugyanennyit hozott vissza. A mostani Falcon rakéta és a Dragon űrhajó is újrahasznosított eszköz korábbi missziókból. Az űrhajó hétfőn ér az űrállomásra.

A SpaceX tavasszal már űrhajósokat is akar szállítani az ISS-re. A vállalat január közepén hajtotta végre ennek a vállalkozásnak az utolsó fontos tesztrepülését.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Boeinget és a SpaceX-et választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen ki amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után. Az ejtőernyők alkalmazása mindkét vállalat számára nagy műszaki kihívást jelentett és számos kérdést vetett fel a személyzet biztonságát és a repülések gyakoriságát illetően. Az ejtőernyők lassítják le az űrjárművet, amikor szuperszonikus sebességgel visszatér a Földre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra