szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fokozódó járványhelyzet miatt a spanyol hatóságok nem kockáztatják tovább dolgozóik egészségét, a továbbiakban robotokkal végeztetik el azt a munkát, amelyet eddig emberek oldottak meg. A csere a tesztek számában is előrelépést jelenthet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Spanyolországban szintén komoly gondot jelent a koronavírus-járvány. A hatóságok keddi tájékoztatása szerint 24 óra alatt több mint ötszázan hunytak el a kór következtében, míg a fertőzöttek száma több tízezerre tehető. Legalábbis amit a hivatalos adatokból tudni, hiszen a nagyobb számban zajló mintavétellel tudnának csak pontos választ adni arra, mekkora kiterjedtséggel lehet számolni. Ilyeneket szintén végeznek a spanyolok, de a fáradtság miatt már egyre nehezebben – számolt be róla a Bloomberg.

Hogy a problémát orvosolni tudják, illetve a fokozódó járványhelyzet miatt a “frontvonalon” dolgozókat védjék, a spanyolok robotokat ültetnek a hús-vér orvosok helyére. A gépeket nem a betegek kezelésénél fogják alkalmazni, a tesztek elvégzése lesz a feladatuk. Ezzel napi szinten sokkal több, mintegy 80 ezer mintavételre lesz lehetőség a korábbi 15-20 ezres nagyságrenddel szemben.

A robotokról nem sok mindent tudni, csak annyit, hogy a spanyol kormány négyet tervez belőlük munkába állítani, miközben teljes automatizációt hajt végre a területen. Ezzel számításaik szerint négyszeresére növelhető a naponta végzett vírustesztek száma, de a lépés nem csak ezért hangsúlyos: a gépekkel hamarabb kiszűrhetők azok a páciensek, akiknek karanténba kell vonulniuk, de eddig még nem tették meg.

A koronavírus okozta világjárvány ellen más technológiai ötletek is születtek. A kutatók munkáját mostanra például akkora géphálózat segíti, amelynek teljesítménye nagyobb, mint a világ hét legerősebb szuperszámítógépe együtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Profi hackercsapat támadja a WHO szervereit

Megkétszereződtek az Egészségügyi Világszervezet ellen irányuló hackertámadások, mióta a WHO nagyobb figyelmet fordít a koronavírus elleni küzdelemre.