szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Hatalmas kijelzővel, 100-szoros nagyításra képes kamerával és szupergyors chipsettel érkezett meg a dél-koreai gyártó non-plus-ultra okostelefonja. Papíron nincs ellenfele, de vajon milyen a gyakorlatban? Kipróbáltuk.

4 colos kijelző, 5 megapixeles kamera, 1 GHz-es processzor, 0,5 GB RAM és 8 GB flashmemória. Röviden összefoglalva ezt tudta a Samsung első igazi androidos csúcsmobilja, a 2010-ben kijött Galaxy S. Ilyen specifikációkkal ma már egy filléres új okostelefont sem lehetne eladni.

Azóta eltelt 10 esztendő, és a Samsung aktuális zászlóshajó készüléke az ősénél 2,5-szor nagyobb képernyőt, több mint 20-szor nagyobb felbontású főkamerát, 8-szor több processzormagot, 24-szer annyi RAM-ot és 16-szor nagyobb belső memóriát vonultat fel.

Javában zajlik a számháború, ám ami a specifikációkat illeti, a vadonatúj Samsung Galaxy S20 Ultrát jelenleg lehetetlen megverni. De vajon milyen egy ilyen csúcskészülék a hétköznapokban? Kihasználható a tudása? Megéri a pénzét?

©

A méret a lényeg

A dél-koreai gyártó 2019 második felében kijött csúcstelefonja, a Galaxy Note10+ nem mondható kicsinek, vagy könnyűnek, ez a cerkás készülék azonban mégis elegánsan karcsú és légies jelenség a Galaxy S20 Ultra mellett. A legújabb Samsungot látatlanban, előzetes megtapogatás nélkül, közvetlenül webshopból egyáltalán nem ajánlott megvásárolni, mert a készülék olyan nagy, hogy még a Note-hoz szokott felhasználókat is sokkolhatja a mérete.

A nemcsak terebélyes, hanem egyben vastag telefon ráadásul a zsebünket is lehúzza: a 222 grammos S20 Ultránál egyedül az iPhone 11 Pro Max nehezebb, konkrétan 4 grammal. És akkor még nem tettünk említést a hátoldal bal felső sarkába került gigantikus kameramodulról, ami jelentősen kiáll a hátlap síkjából, és ami miatt az asztalra letett készülék adott esetben könnyen billeghet.

©

A minőségérzet szokás szerint nagyon rendben van. Az elöl-hátul Gorilla Glass 6 üveges, alumíniumkeretes mobil illesztései mindenhol szinte láthatatlanul és egyenletesen vékonyak. Bár a tulajok nagy része várhatóan valamilyen tokba fogja rejteni az Ultrát, megjegyzendő, hogy a Samsung ezúttal nem volt olyan kreatív, mint az akár prizmaszerűen csillogó borítással is rendelhető Note10+ esetében. Mindössze egy szürke és egy fekete változat létezik, melyek közös vonása, hogy nagyon könnyen piszkolódnak.

A Samsung digitális asszisztensét, a Bixbyt kevesen szeretik, ennek jegyében oldalról száműzték a dedikált Bixby gombot, ráadásul a felhasználói felület legelső oldalát Bixby Home-ról Samsung Dailyre nevezték át. A sztereó hangszórópár minden korábbinál jobb hangminőséget és hangerőt produkál, az USB-C csatlakozóaljzat pedig a lehető leggyorsabb adatátvitelre képes. Az IP68-as por- és vízvédelem adott, ahogy edddig is, a jack dugaljról és a notifikációs LED-ről viszont le kell mondanunk.

©

Nagyképernyő

Két éve a legnagyobb csúcskészülék, az S9+ rendelkezett akkora, konkrétan 6,2 colos kijelzővel, mint idén a legkisebb modell, a normál S20. Az S20+ már 6,7 colos, az S20 Ultra pedig 6,9 colos panellel bír. Ily módon az Ultra képátlója 0,1 collal meghaladja még a Note10+ méretét is, ennek ellenére a két telefon hasznos képmérete megegyezik egymással. Ez annak következménye, hogy idén még nyúlánkabbá váltak a Samsungok: a képarány 19:9-ről 20:9-re módosult.

A HDR10+ kompatibilis érintőkijelző körüli kávák szupervékonyak és a hatalmas felületbe egyedül csak a szelfikamera-lyuk rondít bele egy kicsit. A sarkok továbbra is jelentősen le vannak kerekítve, azonban a panel bal és jobb oldala csak olyan minimálisan, hogy szinte síknak mondható a képernyő.

©

Az AMOLED technológiát tökélyre fejlesztették, a végtelen kontrasztarányú és nagy betekintési szögű kijelző az elődeinél mintegy 15 százalékkal nagyobb fényerejű, így erős napsütésben is jól látható a képe. A megjelenített vizuális tartalom másodpercenként az eddigi 60 helyett már 120-szor frissül, ami rendkívül finom szkrollozást és kiváló felhasználói élményt biztosít. Tapasztalataink szerint azonban a 120 Hz-es technológia előnyeit a laikusok nem feltétlenül veszik észre. Ráadásul az Ultra jelenleg csak csökkentett felbontás mellett tudja a kétszer nagyobb frissítési sebességet, illetve ilyenkor a fogyasztása is nagyobb, körülbelül 20 százalékkal.

Az ujjlenyomat-szenzor változatlanul a kijelzőbe van rejtve, és sajnos még mindig lenne mit javítani a sebességén és a pontosságán.

©

Zoom-zoom

Az előző évekhez képest teljesen megújultak a kamerák. A hátoldali főkamera "lelke" egy hatalmas méretű és nagy felbontású, 108 megapixeles lapka. A 108 megapixeles fotók igen sok részletet tartalmaznak, de egyrészt nem túl gyorsan kezeli őket a kamera, másrészt igen ritkán van szükségünk ekkora felbontásra.

Ilyenkor jön be a képbe a pixelösszevonás, vagyis amikor az automatika kilencesével összevonja és kiátlagolja a pixeleket, végeredményképp pedig alacsony képzajú, kiváló minőségű 12 megapixeles fotókat kapunk. A fókuszálás lassabb lett, mint eddig volt, amin elvileg egy szoftverfrissítés segíteni fog, ez azonban cikkünk írásáig nem vált elérhetővé.

©

Az ultrawide kamera 120 fokos nagylátószögű, vagyis a vele készült fotókra több minden ráfér, mint a riválisokkal rögzített felvételekre. Ellenben kár, hogy az autofókusz kimaradt belőle.

©

Natív kétszeres zoomos egység a Xiaomi Mi Note 10-től eltérően nem áll rendelkezésre, az ilyen zoom mellett készült fotókat digitális varázslattal, és egész jó minőségben állítja elő a technika.

©

A 48 megapixeles, illetve pixelösszevonással 12 megapixeles periszkópos telezoom kamera négyszeres nagyításra képes, a tisztán optikai zoomos felvételek minősége egészen kiváló. Itt jegyzendő meg, hogy korábban is volt már hasonló tudású készülék: a Huawei P30 Pro 5x-ös nagyításra képes, de csak 8 megapixeles felbontás mellett.

©

A tízszeres nagyítású hibrid zoomos fotókba sem nagyon lehet belekötni:

©

A harmincszoros zoomon már érződik a digitális ráhatás:

©

Százszoros zoom használata mellett már csak ilyen, olajfestménynek is beillő fotókat kapunk:

©
©

A hatalmas képérzékelő miatt éjszakai körülmények mellett is igen jól teljesít az Ultra, arra azonban nem árt felkészülni, hogy a dedikált éjszakai módban hosszú másodpercekig is eltarthat az exponálás. Ilyenkor érdemes állványt használni. Újdonság az "okos felvétel", ami egyetlen gombnyomásra látványos normál és effektes fotókat, illetve különböző rövid videókat készít, elsősorban a közösségi posztolás szerelmeseinek.

©

4K mellett akár 8K videókat is rögzíthetünk, ennek viszont nem túl sok értelmét látjuk, és nemcsak amiatt, mert a 8K kijelzők egyelőre elképesztően ritkák. A jelentősen cropolt 8K mozgóképek egyrészt csak 24 fps sebességűek, másrészt nincsenek stabilizálva, harmadrészt percenként mintegy 600 MB tárhelyet emésztenek fel.

Hardver

Az Android 10 szoftveres és One UI 2.1 felhasználói felületű készülékbe egy a korábbiaknál átlagosan 10-20 százalékkal gyorsabb Samsung-chipset került, ami mellé kiviteltől függően 12-16 GB RAM, illetve 128-512 GB flashmemória került. Ez olyan kombináció, amit egyetlen alkalmazás sem képes két vállra fektetni, várhatóan még jó néhány évig.

A microSD memóriakártyával bővíthető Ultra energiaellátásáról egy kereken 5000 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik. Ettől függetlenül 1-1,5 napnál hosszabb üzemidőre nem igazán lehet számítani, mert a 120 Hz-es hatalmas kijelző és a többi energiazabáló funkció sajnos megteszi a maga hatását. Magyarul tavalyhoz képest hiába nőtt az aksikapacitás, a nagyobb fogyasztás miatt lényegében változatlan maradt az üzemidő.

©

A 25 W-os gyári vezetékes töltővel körülbelül 1 óra alatt tölthető fel a teljesen lemerült akkumulátor. Opcionálisan 45 W-os töltőt is vásárolhatunk az Ultrához, ez azonban csak a töltési folyamat első felében gyorsabb egy kicsit a normál társához képest. Vezeték nélküli módon 15 W-tal tölthető a készülék, amely maga 9 W-tal képes tölteni a ráhelyezett kütyüket.

Vezeték nélküli adatátvitel fronton jár a csillagos ötös érdemjegy: a szupergyors 4G és 5G, a mindent tudó wi-fi 6 és a legújabb Bluetooth sem hiányzik a fedélzetről.

©

Konklúzió, árak

+ : gyönyörű kijelző, igen komoly kameraszett, fürge működés, bővíthető memória, többféle gyorstöltési lehetőség.

: nagy és nehéz, a 100x-os zoom felesleges, az ujjlenyomat-szenzor nem az igazi, nincs jack dugalj és értesítő LED, magas ár.

Körbenéztek a Samsungnál, mindent levettek a polcokról, mindent kivettek a fiókokból, és belepakolták a Galaxy S20 Ultrába. A végeredmény egy hatalmas okostelefon lett, amely elsősorban gyönyörű kijelzőjéről, elképesztő kameraszettjéről és gyors működéséről ismerszik meg.

A formaterv viszont biztosan nem nyer majd semmilyen rangos dizájndíjat, a 100x-os zoom és a 8K videó nem sokkal több egyszerű marketingtrükknél és a kisebb-nagyobb problémák mellett sem mehetünk el szó nélkül.

És mindezért 485 ezer forintot kérnek el. Mondhatnánk, hogy ennyi pénzből akár egy korrekt 200 ezres okostelefont és egy 285 ezer forintos tükörreflexes fényképezőgépet is vásárolhatnánk, de utóbbi szettet azért nem tudnánk csak úgy bármikor előrántani a zsebünkből.

325 ezer forintért már a miénk lehet egy S20, az S20+ pedig 360 ezer forinttól indul. Ezek a verziók egyáltalán nem érződnek lebutítottnak az S20 Ultra mellett, csak a szuperkamera hiányzik belőlük. Vagyis a relatíve kompakt mérettel jelenleg nem párosítható a Samsung abszolút csúcstechnikája.

©
©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Június 20-án érhet véget a különleges jogrend, lassan feloldják a látogatási tilalmat

Június 20-án érhet véget a különleges jogrend, lassan feloldják a látogatási tilalmat

Sorra fosztják ki az Apple üzleteit, de nagyon meglepődnek a tolvajok, amikor bekapcsolják a lopott iPhone-t

Sorra fosztják ki az Apple üzleteit, de nagyon meglepődnek a tolvajok, amikor bekapcsolják a lopott iPhone-t

Izgalmas új játék érkezett a Facebookra, azonnal indítható

Izgalmas új játék érkezett a Facebookra, azonnal indítható