szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár hónappal ezelőtt (egy egészen más világban) még biztosra vettük, hogy az idei iPhone-ok között ott lesz az 5G-s változat is. Azután jött a koronavírus, és borulhat minden.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bár érkeznek már biztató hírek is Kínából, illetve a szállítási láncokkal összefüggésben (például, hogy nem kell már annyit várni az iPhone-okra, és oldotta vásárlási korlátozásait az Apple), a szakértők most egy meglehetősen pesszimista forgatókönyvet vázoltak fel az idei 5G-s iPhone-nal kapcsolatban. A készülék sokat késhet, sőt a legrosszabb esetben már az idei jelzőt sem akaszthatjuk rá.

A háttérben több tényező is állhat. Ezúttal egy vadonatúj megoldásról van szó, ami azt jelenti, hogy a prototípusok kifejlesztése megköveteli a személyes találkozókat a beszállítókkal és persze a gyakorlati teszteket. Erre viszont egyelőre nincsen lehetőség. A kínai beszállítók állítólag már értesítést kaptak a termelési ütemterv változásairól: a szokásos júniusi menetrend helyett augusztusban kellene megkezdeniük a szállításokat.

[Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó]

Másfelől viszont az Apple-nek sem lenne jó, ha a tervezett időpontban vezetné be az 5G-s iPhone-t. Számára ugyanis nagyon fontos, hogy – amikor már jó pár 5G-s okostelefon van a piacon – a bevezetés valóban nagy durranás legyen, hiszen ez lenne a történelem első iPhone-ja 5G-támogatással. Viszont egy 5G-s okostelefon vásárlása nagy valószínűséggel még hosszú ideig nem lesz prioritás sokak számára. A Nikkei Asian Review értesülése szerint a cupertinói cégóriás nagy belső vitákat folytatott a bevezetés elcsúsztatásának lehetőségéről. Most fokozott figyelmet szentelnek az Egyesült Államok és Európa járványhelyzetének, ugyanis ez a két legnagyobb piac, ezek adják az értékesítés több mint felét. Most mérik fel tehát, hogy szükség van-e a késedelemre, és ha igen, akkor mennyi legyen ez – mondták el a források a Nikei Asian Review-nak.

Egyébként még az sem tisztázott teljesen, hogy valamennyi “idei” iPhone 5G-s lenne, vagy csak egyetlen modell kapna ilyen támogatást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!