szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érthető, hogy az igen népszerűvé vált Zoom a hackerek fantáziáját is megindította. Ezért is kell óvatosnak lennie annak, aki ezt a programot használja.

Arra még a Zoom fejlesztői sem gondoltak, hogy alkalmazásuk ennyire népszerűvé válik, igaz, ehhez be kellett ütnie a koronavírus-járványnak, ami milliókat szorított a négy fal közé, és a digitális csatornákat tette az egyetlen érintkezési formává. A jelenlegi 13 millió havi aktív felhasználóval és 200 milliós napi videómegtekintéssel a Zoom az egyik legnépszerűbb felhőalapú vállalati kommunikációs platform, amely chat-, video- és audiokonferenciákat kínál, valamint internetes szemináriumok és virtuális találkozók otthoni lebonyolítását kínálja.

Egy ilyen népszerűségi hullámot persze az internetvilág rosszindulatú szereplői is meglovagolják. A napokban kiderült, hogy a Zoom hibáit kihasználva lehetőség van a felhasználók windowsos belépési adatainak megszerzésére. De nem ez az egyetlen támadási felület. A CheckPoint jelentése szerint a koronavírus-járvány kezdete óta több mint 1700 új zoomos webcímet regisztráltak, s az idő múlásával egyre jobban nő ez a szám.

Új Zoom-domének napi regisztrációjának alakulása
©

Mindez annak a jegyében történt, hogy a hackerek észrevették a „home office” mind gyakoribbá válását, és úgy vélik, könnyen megtéveszthetik a felhasználókat. Hamis Zoom-linkek árasztották el a netet, amelyek rosszindulatú, adathalász oldalakra vezetnek. Sőt, a kutatók olyan rosszindulatú „zoom-fájlokat” is felfedeztek, amelyek a végrehajtásukkor potenciálisan nemkívánatos programokat telepítenek a felhasználó gépére. A CheckPoint azt javasolja, hogy a szokottnál is nagyobb figyelemmel járjunk el a Zoommal kapcsolatos linkek megnyitásakor.

Óvatosan az ilyen ablakokkal
©

A Zoomot egyébként komoly vád érte amiatt, hogy adatokat továbbít a Facebooknak, még olyan felhasználókról is, akiknek nincsen Facebook-fiókjuk. A fejlesztő azóta megoldotta ezt a problémát. Viszont időközben arra is fény derült, hogy nem olyan titkosak a zoomos üzenetváltások, mint ahogyan azt sokan gondolnák,  és még az FBI is figyelmeztetett arra, hogy problémát jelenthetnek a trollok és a hackerek a Zoom esetében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!