szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A uTorrent népszerűsége egészen megdöbbentő, főleg annak fényében, hogy a TOP 10-es listában milyen piaci részesedéssel állnak mögötte a konkurens fájlcserélő programok.

A torrent szóról elsőre valószínűleg mindenkinek a letöltés jut az eszébe, ám a helyzet az, hogy ennél azért jóval többről van szó. A fájlok megosztása mögött egy komplett, folyamatosan változó ökoszisztémát találunk, amelyben olyan népszerű oldalak is képesek megszűnni, mint például a KickassTorrents, a Torrentz.eu vagy az ExtraTorrent.

Ahogy a mobilgyártóknál is meghatározhatjuk, hogy ki mekkora részt hasít ki a piaci tortából, ugyanezt megtehetjük a letöltést lehetővé tévő kliensek esetében is. A TorrentFreak és az iknowwhatyoudownload most egy olyan felmérést készített, amellyel azt vizsgálták, melyik mennyire népszerű a piacon.

Március végén egyetlen nap alatt 25 millió BitTorrent kapcsolatot vizsgáltak meg, hogy megnézzék, melyik felhasználó melyik program segítségével tölti le a fájlokat. Kiderült, hogy a letöltések 68,6 százalékát az uTorrent asztali számítógépekre készített verziójával végzik.

A legtöbb felhasználó a program legújabb, 3.5.5-ös verzióját használja, de több tucat régebbi kiadás is fut még a gépeken. Sőt, több százan vannak olyanok is, akik a uTorrent for Mac-et használják, annak ellenére, hogy az már egy ideje nem kap semmilyen új (biztonsági) frissítést. A Macen egyébként a legnépszerűbb app a Transmission.

Az uTorrent piaci részesedése azért is megdöbbentő, mert az utána következő második helyezett mindösszesen a kapcsolatok 6,6 százalékát tudhatja magáénak. De, hogy csavarjunk még egyet a történeten: a BitTorrentet is ugyanaz a cég készítette, mint a uTorrentet, sőt, lényegében a funkciók és a forráskód is megegyezik, így ha azt vesszük,

a vállalat a piac több mint 70 százalékát uralja.

A 10-es toplista az alábbiak szerint alakul:

©

A listára – némiképp meglepő módon – a Zona és a MediaGet is felkerült. Ezek a letöltési lehetőség mellett streamingszolgáltatást is kínálnak, és bár angol nyelvűek, a legtöbb felhasználójuk orosz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Németország újraegyesítését festették meg egy hetedik kerületi tűzfalra

Németország újraegyesítését festették meg egy hetedik kerületi tűzfalra

Az önkormányzat sem tud semmit az elpusztult szadai elefántokról, a kormányhivatalhoz fordulnak

Az önkormányzat sem tud semmit az elpusztult szadai elefántokról, a kormányhivatalhoz fordulnak