szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Barabási Albert-László legfrissebb Facebook-bejegyzése szerint hálózatkutatási módszerek segítségével sikerült összeállítani azon gyógyszerek listáját, melyeknél esély mutatkozik arra, hogy hatékonyan kezelhető velük a koronavírus.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Barabási Albert-László, a bostoni Network Science Institute hálózatkutatója március közepén arról írt, hogy a karanténnal már nem lehet megfékezni a koronavírus-járvány terjedését, és szerinte a lakosság fele egy éven belül megfertőződhet. Ezzel együtt a magyar kutató és csapata tovább vizsgálta a lehetőségeket, hogy a hálózatkutatás módszereivel megtalálják azokat a gyógyszereket, amelyek potenciálisan hatásosak lehetnek a koronavírussal szemben.

Barabási Albert-László a Facebookon jelentette be, hogy sikerült összeállítaniuk azon gyógyszerek listáját, amelyekkel érdemes lenne elkezdeni komolyabb teszteket, kísérleteket elvégezni a betegség legyőzése érdekében. Az erről készült tanulmányt már közzétették, április 20-án sajtótájékoztató keretében számol majd be a fejleményekről.

A kutatásuk alapja az volt, hogy a hálózatkutatás módszereivel térképezzék fel az emberi fehérje és a vírusfehérje, valamint az emberi fehérje és a gyógyszer közti kölcsönhatásokat, ezzel szűkítve le a potenciálisan hatékony szerek listáját. A szakemberek három különböző metódus alapján a mesterséges intelligenciát is bevonva rangsorolták a medicinákat az alapján, hogy mennyire lehetnek hatásosak, majd ezt a három eredményt gyúrták egybe.

©

Ennek köszönhetően kapták meg végül a listát, melyen

összesen 86 gyógyszer szerepel,

köztük egyébként az a klorokin is, amellyel a brazil kutatók is kísérleteztek, de az végül rosszul sült el. A 86 gyógyszerből végül egy 81 tételes listát állítottak össze. A felsorolásban az a hidroxiklorokin is helyet kapott, amelynek exportját a magyar kormány megtiltotta. A jelenlegi mennyiség 2,2 millió ember kezelésére lehet elég. Igaz, egy francia kutatás szerint lehet, hogy mégsem jó a Magyarországon is előállítható szer.

©

Barabási Albert-László azzal zárta bejegyzését, hogy már megrendelték a hatóanyagokat a teszteléshez, ám arra kér mindenkit, ne várjanak rájuk, hanem aki csak tudja, kezdje meg a munkát a tanulmányuk alapján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó