szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország más részein is látni lehetett a hétvégén az ingyenes internetet biztosító Starlink-eszközöket.

Mostanában a Starlink nevű projekt köti le Elon Musk, a SpaceX és a Tesla cégek első emberének minden szabadidejét, hiszen igen fontos ügyről van szó: Musk ez ide kapcsolódó eszközökkel (pontosabban műholdakkal) szeretne internetet biztosítani ott, ahol ez máshogy nem lehetséges.

A Starlink műholdakból több ezer egységet állítanak alacsony Föld körüli pályára; jó pár darab viszont már most is megtalálható odafönt, és néha Magyarországról is látni őket. Így történt ez a mostani hétvégén is, amikor az ország számos pontjáról érkeztek jelzések az égbolton cikázó, furcsa eszközökről. Nekik írjuk elsősorban, hogy a jelenséget a Starlink-projekt okozta – nincs tehát miért aggódni.

A műholdak ezúttal Salgótarján felett is látszódtak, az MTI fotósa pedig több fényképet is készített a műszerekről. Íme:

©
©
©
©

A Starlink-projekt bár igen grandiózus célt szolgál, az ötlet nem mindenkinek tetszik. A csillagászok és az égboltot figyelő tudósok például kifejezetten problémásnak találják, amiért Musk műholdjai mostanában elég gyakran bezavarnak a megfigyelésekbe.

Az esti égbolton áthaladó műholdakat korábban egy magyar csillagász is megörökítette.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját