szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szúnyogok bélrendszerében élő mikroba a jelek szerint teljes mértékben megvédi az állatokat a betegségtől. Ha sikerülne a szúnyogok közt elterjeszteni, a maláriát is vissza lehetne szorítani.

Bár a koronavírus-járvány miatt most jóval kevesebb szó esik más betegségekről, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a malária járvány is igen komoly fenyegetést jelent. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2018-ban például összesen 228 millió fertőzést regisztráltak világszerte, és mintegy 405 ezren haltak bele a fertőzésbe. Ez a szám azóta sem változott, évente mintegy 400 ezer ember, nagyrészt ötévesnél fiatalabb gyerek hal bele a maláriába.

Ugyan óriási előre lépéseket jelentettek az ágyakat takaró szúnyoghálók és a rovarirtók, az utóbbi években a fejlődés megtorpant, sokak szerint új védekező eszközökre lenne szükség. Ezt adhatja most meg egy kenyai és brit tudósok által tett új felfedezés.

©

A kutatók olyan mikrobát találtak, amely tökéletesen megvédi a szúnyogokat a maláriától. A szakemberek szerint a felfedezésben óriási lehetőség rejlik a betegség elleni küzdelemben, ugyanis a betegséget a fertőzött szúnyogok csípése terjeszti, tehát a rovarok védelme az emberek védelmét eredményezheti.

A Microsporidia MB nevű mikrobát a szúnyogok tanulmányozása közben fedezték fel a kenyai Viktória-tónál, ami a rovarok bélrendszerében és genitáliáiban él. A kutatók egyetlen olyan szúnyogot sem találtak, amelyikben Microsporidia él és emellett fertőzött is lett volna – írták a Nature Communications tudományos lapban. A laboratóriumi kísérletek megerősítették, hogy a mikroba megvédi a szúnyogokat a malária kórokozójával szemben.

A Microsporidiák vagy kisspórások élősködők, a gombák közeli rokonai. A vizsgált szúnyogok öt százalékában találták meg az új fajt.

©

"Az eddigi adataink azt mutatják, 100 százalékban véd a malária ellen. Meglepetésként ért bennünket is. Azt gondolom, nagy áttörést lehet elérni vele" – mondta el a BBC-nek Jeremy Herren, a kenyai nemzetközi rovartani kutatóközpont (International Centre of Insect Physiology and Ecology, ICIPE) munkatársa.

Azt még kutatják, milyen mechanizmus által védi a mikroba a szúnyogot, de úgy tűnik, élethosszig tart a hatása.

Egy régió szúnyogjainak legalább 40 százalékát kell a Microsporidiával megfertőzni, hogy a malária jelentősen visszaszoruljon. A mikrobát felnőtt egyedek adják át egymásnak, valamint nőstények az utódjaiknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett