szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google Chrome új verziójában rendszerezni lehet majd a megnyitott lapokat. Ezzel alighanem több százmilliónyi felhasználó életét könnyíti majd meg a böngésző – mindenkit, aki rendszeresen több fület is nyitva hagy a programban.

Négy-öt fül egyszerre könnyen átlátható, de ha tíz vagy több lapon sorakoznak a – végigolvasásra, vásárlásra, keresésre megnyitott – weboldalak, ember legyen a talpán, aki átlátja, melyikhez kell nyúlni, ha kíváncsi valamire. Márpedig manapság a tucatnyi megnyitott fül inkább általános, mintsem ritkaság, így a felhasználók joggal várják a böngészők fejlesztőitől, hogy csináljanak végre valamit.

A Google lépett: a Chrome jövő héten érkező verziójában élesítik a megnyitott oldalak rendszerezésének lehetőségét. Az egyes fülek egyszerűen csak a megnyitás (vagy kézzel áthuzogatás) sorrendjében következnek majd egymás után, hanem az egyes témák közé színes elválasztó címkéket tehetünk majd. A címkék nevét és színét is szabadon választhatjuk majd meg, például a megnyitott lapok egy részét egy narancssárga színű "munka" csoportba húzhatjuk, másik részüket pedig egy "barátok" feliratú kék címkével láthatjuk el, harmadikként pedig ott lehet a zöldre színezett "konyha" csoport, ha éppen konyhabútoros oldalakon is keresgélünk, és nem akarjuk beárni a legjobb találatainkat.

A Chrome béta verziójában régóta tesztelt funkció használatáról sok tapasztalatot begyjtő Google szerint az eddigi felhasználók leginkább témára vagy időszerűségre (pl. "sürgős", "ráér" stb.) utaló csoportosítást végeztek. Az újítást bejelentő Edward Jung UX-szakember szerint hasznos lehet szöveges elnevezés helyett emojik használata is, például ❤️ a napi inspirációval szolgáló oldalak csoportjának, 📖 az elolvasásra váró megnyitott cikkes részlegnek.

Bármelyik módszert is választjuk, a csoportok létrehozására, elnevezésére és színezésére a jobb egérgomb lesz majd használható, az egyes füleket pedig bal egérgombbal húzhatjuk majd bele/át egy-egy csoportba.

Az újítás kétségkívül praktikus, de magában rejti annak lehetőségét is, hogy hatására sokan az eddiginél is több fület tartanak majd megnyitva, és végül már csoportból is annyi lesz, hogy jelentősen lassítják majd a böngészőt.

A Chrome 83-ra keddtől lehet majd frissíteni a böngészőt. A fülek rendezésére szolgáló funkció nem lesz mindenkinél azonnal elérhető, a Google ígérete szerint fokozatosan aktiválják majd egyes felhasználóknál.

A lapmenedzselő funkció olyan praktikusnak ígérkezik, hogy valószínűsíthetjük, a közeljövőben valamilyen formában megjelenik majd a többi népszerű böngésző gyári részeként is. Hasonló megoldás külső bővítményekkel például a Firefoxhoz, illetve a Chrome-hoz is régóta elérhető.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!