szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kíváncsiak a brit kutatók arra, hogy a négylábúak, amelyek a Parkinson-kór esetében már bizonyítottak, a koronavírus ellen is bevethetők-e.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A brit kormány félmillió fontot költ egy fontos, hamarosan kezdődő kutatásra, amelynek végrehajtói arra kíváncsiak, hogy a kutyák képesek-e kiszagolni a koronavírust.

A BBC cikke szerint az arra betanított kutyák egyes rákos megbetegedéseket, továbbá a Parkinson-kórt és a maláriát is képesek felismerni azáltal, hogy szagolni kezdik a pácienst, egyes betegségek ugyanis megváltoztatják az ember szagát.

A brit kormány támogatásából hat, speciálisan kiképzett kutyát igyekeznek felkészíteni arra, hogy a kiszagolják a koronavírust. A kutatók elmélete szerint az ebeket a vizsgálatokhoz is be lehet vetni, hiszen az érzékeny kutyaorr lényegesen több beteget azonosíthatna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!